Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stöd i modersmål kan bli tvång

Publicerat onsdag 15 maj 2002 kl 17.28
Skolverket vill skärpa reglerna för modersmålsstöd. Antalet barn som får undervisning i modersmål, det som tidigare kallades hemspråk, har minskat kraftigt, och därför föreslår Skolverket att kommunerna ska bli skyldiga att ge barn med utländsk bakgrund stöd i sitt modersmål.
– Det viktigaste förslaget är att det ska bli obligatoriskt för kommunerna att erbjuda modersmålsstöd från 1 år och uppåt, säger Maj Beijer, undervisningsråd på Skolverket. I början av 90-talet togs det riktade statsbidraget till modersmålsundervisning bort och sedan dess har kommunerna sparat in på undervisningen. Värst är det för förskolebarn med annat förstaspråk än svenska där bara 13 procent får stöd för att utveckla sitt modersmål, jämfört med drygt 60 procent för tio år sedan. För att ändra på detta föreslår Skolverket alltså att kommunerna ska vara skyldiga att erbjuda förskolebarn lektioner i sitt modersmål. Skolverket vill också utöka möjligheten att lektioner ska bedrivas på barnens modersmål med med hjälp av flerspråkiga ämneslärare. Det skulle underlätta barnens inlärning eftersom det är svårt att lära sig nya saker på ett nytt språk. Skolverket beräknar att det skulle kosta ungefär 250 miljoner kronor att införa modersmålsundervisning på förskolenivå. Det motsvarar en procent av kostnaden för förskolan år 2000 och Maj Beijer menar att det skulle vara väl investerade pengar: – Vinsten skulle ju vara samhällsekonomisk, att vi får tillgång till personer med goda kunskaper i många språk, och på individplanet att vi har personer som har möjligheter. Flera språk ger fler möjligheter, yrkesmässigt och i övriga livet i samhället, säger Beijer.
Max Carlgren, reporter, Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".