Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Väntad högerseger i polska valet

Publicerat måndag 26 september 2005 kl 11.33
Partiet Lag och Rättvisa firar framgångarna.

Högern tar över efter vänstern och ett populistparti blir det största oppositionspartiet. Det framgår efter gårdagens parlamentsval i Polen där nu 60 procent av rösterna är räknade. Det låga valdeltagandet på 39 procent är de polska mediernas största diskussionsämne.

Aldrig förr i det demokratiska Polens historia har soffliggarpartiet varit så stort som nu.

Av 30 miljoner röstberättigade ansåg bara 39 procent det mödan värt att gå och rösta. Så illa har det aldrig tidigare varit i ett parlamentsval och uttrycket ”skandalöst lågt valdeltagande” är ivrigt förekommande i media här.

Ingen väljare kan klaga på att det saknas tydliga alternativ i polsk politik, partisystemet är dessutom i dag överskådligt jämfört med den vildvuxna partifloran de första åren efter kommunismens fall: i det nya parlamentet invaldes sex partier.

Ointresse för politiken
Polens goda ekonomi och tillväxt tros vara en anledning till det låga intresset för partipolitik. Så länge som människor känner av standardförbättringen struntar de i politiken.

Politikerna själva bär ett tungt ansvar för ointresset för valet. Ständiga korruptionsskandaler, ljusskygga affärer och laglöshet har övertygad många polacker om att politiker är en härskarklass som bara sysslar med att sko sig själva, släktingar och vänner.

Majoritet men inte absolut
Ur det perspektivet kan också valets segrare förklaras, ett högerparti med det talande namnet Lag och Rättvisa. Tillsammans med det liberala partiet Medborgarplattformen får de båda koalitionspartierna majoritet men inte absolut majoritet för att kunna ändra grundlagen.

Det största oppositionspartiet blir det vänsterpopulistiska bondepartiet Självförsvar med demagogen Andzej Lepper som partiledare.

Presidentvalet om två veckor blir en kamp mellan de båda koalitionspartiernas kandidater.

Kjell Albin Abrahamson, Warszawa
kjell_albin.abrahamson@sr.se

Polens fem största partier

* Medborgarplattformen, PO, har sina rötter i fackföreningsrörelsen Solidaritet. Det är ett högerliberalt parti som står näringslivet nära. De förespråkar traditionellt marknadsekonomiska åtgärder.  

* Lag och Rättvisa, PiS, griper också tillbaka på Solidaritet men mer på dess social- och värdekonservativa sida. Partiet värnar om familjen, fosterlandskärlek och Polens kristna arv och man vill bekämpa kriminaliteten med hårda tag. Liksom PO anser man att Polens viktigaste allierade är USA men till skillnad från PO har man viss förståelse för den västeuropeiska välfärdsmodellen. Den katolska kyrkan har uttryckt ett inlindat stöd för Lag och Ordning.

* Polska familjeförbundet, LPR, har en katolsk inriktning, är mycket konservativt och uttalat nationalistiskt, motståndare till globalisering och utländskt inflytande. Var emot Polens EU-medlemskap.

* Självförsvar är ett populistiskt parti med starkast förankring på landsbygden. Partiet gjorde sig först mest känt för att kräva större bidrag till de polska bönderna.

* Demokratiska vänsteralliansen, SLD, är vad som idag finns kvar av det tidigare styrande kommunistpartiet. Numera är det i de allra flesta avseenden ett traditionellt europeiskt socialdemokratisk parti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".