Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Borgerlig allians med förnuft"

Publicerat måndag 26 september 2005 kl 12.30

Den borgerliga alliansen presenterar allt fler gemensamma förslag på allt fler områden. De flesta borgerliga politiker tycker att det är bra, men det finns en rädsla inom de mindre partierna för att förslagen ska stoppa deras möjligheter att profilera sig inför valet.

I valet 1991 förlorade folkpartiet röster på samarbetet med moderaterna i Ny start för Sverige.

Carl B Hamilton, som sitter i folkpartiets partistyrelse och är vice ordförande i riksdagens EU-nämnd, är rädd för att det nu ska bli likadant för de mindre partierna om den borgerliga alliansen låser deras manöverutrymme.

Driva partipolitik
Hamnar partierna nära fyraprocentsspärren till riksdagen måste de kunna driva egen politik.

– Då måste det partiet ha en egen flexibilitet och en möjlighet att profilera sig lite extra mycket. Man måste vara flexibel under resans gång och ge ett utrymme för de olika partierna att hantera skiftningar i opinionsmätningar och i verkligheten. kman måste också kunna hantera de attacker som kommer från våra politiska motståndare. det måste vara allianspolitik med förnuft, säger Carl B Hamilton.

Dessutom kan alliansen ha toppat formen för tidigt då så många förslag lagts redan nu, ett år före valet, enligt Hamilton.

Fler förslag borde läggas senare för att bli mer anpassade till verkligheten 2006, anser han. Han tror inte att han är ensam om sin oro.

Partiet går först
Chatrine Pålsson sitter i kristdemokraternas partistyrelse och är vice ordförande i riksdagens socialutskott. Partiet ligger dåligt i opinionsmätningarna och hennes prioritering är klar.

– Prioritering ett är partiets politik och den borgerliga alliansens politik är nummer två, säger Chatrine Pålsson.

Vad betyder det i praktiken?

– Jag tror att det är bra för väljarna att vi visar vad som skiljer partierna åt, säger Chatrine Pålsson.

Hamilton och Pålsson är i grunden positiva till alliansen, även om detaljer kan ändras, enligt dem.

Ingen risk
Moderaternas partisekreterare Sven Otto Littorin tror inte att rapporter som läggs av partiernas gemensamma arbetsgrupper förstör partiernas möjlighet att profilera sig.

– Jag tror inte att det är något stort problem. Erfarenheterna från de senaste valrörelserna och den senaste i Norge visar att väljarna vill ha klara besked om vad vi söker förtroende för, säger Sven Otto Littorin.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".