Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya EU-länder vill omforma regionalstöd

Publicerat måndag 26 september 2005 kl 12.30

EU:s nya medlemsländer vill göra om EU:s regionalpolitiska stöd. Det visar en svensk forskarrapport gjord av Svenska institutet för europapolitiska studier. Rapporten presenteras i Bryssel på måndagen.

I rapporten har fem av de nya medlemstaterna själva fått berätta om hur de vill använda det regionalpolitiska stödet från EU.

Stödet passar inte
I svaren visar det sig att villkoren för regionalpolitiskt stöd ofta inte passar länderna från det gamla Östeuropa. Professor Daniel Tarschys, som är en av författarna till rapporten, ger ett exempel.

– I Västeuropa är vi mycket för att bygga järnvägar för att vi vill ha bättre miljö, men i länderna österut, i Centraleuropa, har man väldigt dåliga vägnät. Man önskar sig andra typer av investeringar och det kan hända att EU:s gamla regler inte passar så bra för de nya länderna, säger Daniel Tarschys.

Rapporterna visar också att länderna ofta satsat på att få in så mycket pengar som möjligt i sin budget?

– Det är en naturlig impuls att man vill ta hem sina pengar, men risken är att man snedvrider sina egna prioriteringar för att man anpassar sig till de pengar som finns. Hade man själv fått bestämma hade man kanske inte lagt pengarna på just de områden de nu måste ligga på, säger Tarschys.

Det finns en annan risk när länderna lyckas få ja till pengar för att genomföra stora projekt. Den risken beror på att länderna då ofta själva måste betala hälften av vad projektet kostar. Då kan det gå illa.

– Om kapaciteten i de mottagande länderna inte är tillräckligt bra kan de bli tvungna att betala tillbaks pengar. Det har hänt och det finns en klar risk att det kan hända även i framtiden, säger forskaren Bengt O Karlsson.

Polen är ett av de länder som i rapporten berättar vad de vill göra med EU:s regionalstöd. Ett av de viktigaste områdena visar sig vara utbildning på grundläggande nivå.

Stöd till språkundervisning
I det polska bidraget till rapporten efterlyser författarna mer pengar till undervisning i språk som engelska, tyska och franska.

Förklaringen är enkel. Ända fram till slutet av 1980-talet var ryska det enda obligatoriska främmande språket i polska skolor.

Slutsatsen i rapporten är att regionalstödet bör inriktas på utbildning, forskning och samarbete mellan länderna.

Samarbete mellan länderna ger nämligen bättre och snabbare ekonomisk tillväxt än pengar, som används för att utjämna skillnaderna inom ett land.

EU:s regionalstöd är omkring trettio miljarder svenska kronor om året, en knapp tredjedel av EU:s budget. Beloppet motsvarar den summa som svenska regeringen i sin budget använder till kommunikationer.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".