Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Torv inte längre lönsamt

Publicerat måndag 26 september 2005 kl 12.23

Att elda med torv lönar sig inte längre. Det är handelssystemet med utsläppsrätter i EU, som gör att svenska fjärrvärmeproducenter helt håller på att sluta med torv.

Det betyder förstås stora problem för torvbranschen,  men möjlighet för energibolagen att tjäna stora pengar.

Energibolagen måste minska sina koldioxidutsläpp. Det är reglerat i EU:s handelssystem med utsläppsrätter. Eldar man för mycket med fossila bränslen som olja eller kol måste man köpa extra tillstånd för det. Det kan bli kostsamt, för priserna på utsläppsrätter har stigit kraftigt. Också torv klassas som fossilt bränsle, så nu håller den på att överges av värmeproducenterna. Det bekräftar Anders Lejdholt, som är bränsleansvarig för Sydkraft i mellansverige.

Fjärrvärmebolag som Sydkraft och Sandviken energi ersätter nu torven med trä och biobränsle, som inte ingår i systemet. De utsläppsrätter som blir över kan istället säljas i stället- till andra företag i EU som vill släppa ut mer koldioxid-och ge god förtjänst. Enligt vissa beräkningar kan det nästa år handla om upp emot 70 miljoner kronor i extravinster. Om det leder till sänkta värmekostnader för kunderna går inte att säga, enligt branschen.

Men torvproducenterna är säkra på sin sak - görs ingenting kommer deras industri att försvinna.

Torven har länge varit en omtvistad energikälla. Värre miljöbov än kol och olja enligt vissa bedömare, ett naturligt inhemskt alternativ, enligt andra.

Torvbranschen trycker nu på hos politikerna för att torven ska slippa klassas som fossilt bränsle i handeln med utsläppsrätter. En av dem är Råsjötorvs VD Håkan Bjur.

Magnus Thorén

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".