Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

V:s partistyrelse kritiseras för förslaget till valplattform

Publicerat måndag 26 september 2005 kl 16.46

Vänsterpartiets partstyrelse får intern kritik från riksdagsgruppen för sitt förslag till valplattform som kongressen ska ta ställning till i januari. Förslaget innebär mer förstatliganden än i tidigare liknande dokument.

I valplattformen talas det om 200 000 nya jobb inom offentlig sektor, men det är orealistiskt och alldeles för dyrt, tycker exempelvis riksdagsledamoten Lennart Beijer.

– Siffran 200 000 visar på en dålig kontakt med verkligheten. Det tyder ju på att man nästan vill fixa arbetslösheten genom att bara anställa inom den offentliga sektorn. Det håller inte långsiktigt utan vi måste ju ha skatteintäkter som betalar den ökade kvaliteten i den offentliga sektorn, säger han.

Inte ensam om kritiken
Beijer är inte ensam i riksdagsgruppen om kritiken. Partiet kan knappast finansiera de cirka 60 miljarder jobben kostar, och staten kan inte bestämma att kommuner och landsting ska anställa om de får mer pengar.

Att tro att det ska gå att få fram jobben på fyra år är fullständigt orealistiskt, enligt en ledamot.

I valplattformen talas också om höjda skatter på vinst och kapital, att verksamheter som privatiserats ska tillbaka till offentlig sektor och att pensionsfonder aktivt ska påverka hur företagen drivs.

Förslaget skapar irritation
Tillsammans med ett nytt dokument om partiets ekonomiska politik som talar för förstatligande och avfärdar att det är bra med fler jobb i privat sektor, skapar det irritation i riksdagsgruppens högerled.

Ekot har talat med flera personer men de vill vara anonyma eftersom frågan är känslig.

En ledamot förutspår ”total konfrontation” inom partiet, en annan betecknar förslagen som ”rent förfärliga”.

Livlig diskussion i riksdagsgruppen
Plattformen lär diskuteras livligt på partiets riksdagsgrupp på tisdagskvällen. Men djupast är oron för vad väljarna ska tycka.

– Vad säger alla våra väljare ute i industri och småföretag? Vad säger de väljare som tänker långsiktigt ekonomiskt? De får dåligt förtroende för partiet, säger Lennart Beijer.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".