Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Psykiska problem i skuggan av barriären

Publicerat tisdag 27 september 2005 kl 12.00
Palestinier mår psykiskt dåligt av att bo nära skyddsmuren.

Den israeliska barriären ger palestinierna psykiska problem. Både unga och gamla påverkas. Det visar en studie som har gjorts i muromgärdade byar vid den palestinska staden Qalqilya. En effekt är att familjevåldet ökar.

– Våld i hemmet har gått genom taket faktiskt både på den israeliska och på den palestinska sidan. På den israeliska förmodligen för att det är återvändande soldater som har sett och gjort saker och förlorat vissa spärrar. De går hem och tar ut det på sin familj.

– På den palestinska sidan handlar det om män som har förnedrats på daglig basis vid checkpoints och annat. Det är en väldigt tydlig effekt som vi har sett, säger Diakonias regionchef i mellanöstern, Christian Lagerlöf.

Närhet till muren förvärrar
Diakonia är en av de organisationer som ligger bakom undersökningen av hur palestinierna påverkas av den barriären som skall skydda Israel mot självmordsbombare. I de undersökta byarna handlar det oftast om en åtta meter hög betongmur och eftersom den byggs på palestinsk mark hindrar den byborna att ta sig till sina arbeten, skolor, sjukhus, odlingar, affärer och annat.

Studien visar att ju närmare muren man bor, ju tydligare blir symptomen; sömnlöshet och koncentrationssvårigheter, trötthet och gråt. Många har ständigt en känsla av maktlöshet och del blir apatiska och vill bara sova eller sitta hemma hela dagarna och titta på tv.

Värst drabbade är de som regelbundet måste försöka ta sig igenom muren. De drabbas dubbelt så ofta som de som slipper direkta dagliga konfrontationer med barriären.

Brott mot de mänskliga rättigheterna
Som det nu är utformat är barriärprojektet ett brott mot de mänskliga rättigheterna, anser Diakonias folkrättsjurist Malin Greenhill.

– Om man nu anser att en mur är det bästa sättet att skydda sin befolkning, då måste man bygga den enligt internationellt erkända gränser, och inte på ockuperad mark. Israel har precis som alla andra stater ett ansvar att skydda sig och sina medborgare, men det ska ske inom den humanitära rätten och den internationella rättens råmärken, säger Malin Greenhill.

Christer Fridén, Jerusalem
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".