Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Malmbrytning lönsamt när priserna stiger

Publicerat tisdag 27 september 2005 kl 12.30
Höga priser gör malmbrytning populärt.

Ökad global efterfrågan på metaller och mineraler ger extra skjuts åt de malmrika fälten i norra Sverige. Både i Norrbotten och i Västerbotten har prospekteringsföretag lovande projekt på gång.

Två klassiska områden i den svenska malmbrytningens historia är aktuella på nytt: Malmfälten i Norrbotten och i Stekenjokk i Västerbottensfjällen.

Intensiv prospekteringsverksamhet
De senaste åren har det skett en intensiv prospekteringsverksamhet, där stora multinationella bolag har flugit kors och tvärs över de metall- och mineralrika trakterna i jakten på nya fyndigheter.

Och några fullträffar verkar ha inregistrerats av mätinstrumenten.

I Gällivare har den amerikanska gruvjätten Phelps Dodge pekat ut ett område nära stadens centrum. Det handlar om ett område på 1 100 hektar som bedöms innehålla brytvärd kopparmalm. Det har lett till att kommunen som planerat annan verksamhet där, kan tvingas undanta området från markplaneringen.

Området ligger nära kyrkogården och markägare har redan protesterat mot prospekteringsplanerna, av rädsla för att deras närmiljö ska påverkas negativt på sikt.

Konflikten finns i närliggande Malmberget där LKAB:s brytningar inneburit flytt av bostäder.

Det gäller för övrigt också den riktigt stora flytten i Malmfälten, nämligen i Kiruna, där LKAB:s expansionsplaner och mångmiljardinvesteringar tvingar fram en flytt av delar av staden.

Vållar bekymmer för politikerna
I Västerbottniska Stekenjokk handlar det om koppargruvan, där driften lades ner på 80-talet, men där prospekteringsföretaget International Gold Exploration, med dagens skyhöga metallpriser och starka globala efterfrågan i ryggen, nu vågar sig på en nysatsning.

Det anses finns mycket brytvärd kopparmalm kvar i Stekenjokkgruvan. Boliden bröt och schaktade bort 9 miljoner ton av fyndigheten som anses uppgå till 20 miljoner ton. Mer än hälften är alltså kvar.

Eventuell framtida brytning i Stekenjokk och Gällivare vållar bekymmer för politikerna, för skyddsvärda naturintressen kolliderar med behovet av nya jobb.

Optimisterna hänvisar till nya brytmetoder som inte går så hårt åt miljön, och det långsiktiga perspektivet är lockande: Gruvdrift i 10 till 20 år framåt.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".