Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Allt fler svenskar accepterar övervakningskameror

Publicerat tisdag 27 september 2005 kl 12.14
72 procent är positiva.

Antalet kameror för övervakning av trafik och offentliga platser ökar och i takt med det tycker också allt fler svenskar att det är bra. I en ny studie uppger 72 procent att de är postiva till övervakningskameror vilket är den högsta siffran på tio år.

– Det kan säkert ha flera orsaker. En är nog den allmänna teknikutvecklingen. Vem som helst kan ju ta bilder digitalt och lägga ut dem på internet i dag. Då är det ju inte så konstigt att polisen och andra gör det med övervakning också.

– Det blir ju vanligare med övervakningskameror och det är också en faktor att man kanske accepterar det i större utsträckning, säger Madeleine Blixt, utredare på Brottsförebyggande rådet.

Allt fler kameror på offentliga platser
Kamerorna på offentliga platser blir allt fler. Vägverket ska nästa år sätta upp ytterligare 300 fartkameror längs landets vägar och antalet övervakningskameror i storstadsregionerna ökar.

Trots det tycker allt fler att det är positivt med övervakningskameror om de kan förebygga brott. För tio år sedan var 51 procent av befolkningen positiv till tv-bevakning på offentliga platser.

I år har andelen stigit till 72 procent, enligt statistik från Forskningsgruppen för samhälls- och informationsstudier, som varje år undersöker allmänhetens syn på övervakningskameror.

Placeringen har betydelse
Men var någonstans kamerorna sitter har stor betydelse för om man tycker att de är bra, säger Madeleine Blixt.

– Man kan säga att det framför allt är på platser där man blir sedd i vanliga fall av vem som helst. Det kan handla om gator och torg, butiker, parkeringar, museer och liknande, men däremot inte omklädningsrum, toaletter och ställen där man vill vara mer privat, säger hon.

Janne Flyghed, professor i kriminologi, tror att dramatiska händelser som exempelvis terrordåden i London, där bilder från övervakningskameror användes för att spåra självmordsbombarna är en förklaring till allmänhetens ökande acceptans.

Risker kan finnas
Men han ser också risker med övervakningskamerorna.

– Det är väldigt sällan som någon tittar på de här kamerorna. Det innebär till exempel att om en person som känner oro för att vistas på vissa platser ser att det finns en massa kameror uppsatta och uppfattar det som att det är lugnt och utan problem att gå dit kan ta risker som den inte borde ta.

Johan Bratt
johan.bratt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".