Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Avvisningar fortsätter trots uppgörelse

Publicerat tisdag 27 september 2005 kl 16.59

Det är mycket oklart hur regeringens överenskommelse med samarbetspartierna om flyktingpolitiken ska genomföras i praktiken. Migrationsverket har ännu inte fått några nya instruktioner och avvisningarna fortsätter.

Nu pågår samtal mellan regeringen, vänsterpartiet och miljöpartiet om vad som ska gälla.

Den största frågan rör asylsökande barn och barnfamiljer, som fått avslag på sin asylansökan, men ändå är kvar i Sverige.

Tanken är att de ska få en ny prövning, där Migrationsverket framför allt ska titta på om de varit så länge i landet att det är orimligt att avvisa dem.

Diskuterar än
Än så länge har inget förändrats för de asylsökande. Istället fortsätter de politiska diskussionerna om hur uppgörelsen ska genomföras.

I praktiken är det som att förhandlingarna fortsätter, men nu i en särskild arbetsgrupp med representanter för regeringen och samarbetspartierna.

Stoppa avvisningar
Miljöpartiets Gustaf Fridolin är med i arbetsgruppen. Ett av hans krav är att alla avvisningar av gömda barn och barnfamiljer ska stoppas.

– Det som står i uppgörelsen är att alla gömda barn och barnfamiljer ska få en ny prövning och att de flesta av dem ska få stanna i den nya prövningen. Under processen fram till dess ska inte besluten verkställas, säger Gustaf Fridolin.

Men att skjuta upp avvisningar i väntan på besked om de nya reglerna är i det närmaste omöjligt.

Praktiskt omöjligt
Migrationsverket och Utlänningsnämnden kan inte göra det. Inte heller kan regeringen fatta beslut om att stoppa avvisningar eftersom det vore att ändra i de beslut, som myndigheter redan har fattat.

Så länge varken Migrationsverket, Utlänningsnämnden eller polisen har fått några ändrade instruktioner fortsätter beslut att fattas och avvisningar att genomföras, även av barnfamiljer.

Lurad av politikerna
En av de familjer som ska avvisas är fyrabarnsfamiljen Hadzic från Bosnien. 15-åriga Dzenita säger att hon är besviken på politikerna.

– Jag känner mig jättelurad och besviken. Det känns som att de skickar tillbaka fel barn, säger Dzenita Hadzic.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se
Ulla Öhman, SR Västernorrland
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".