Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

HD prövar dom om polisvåld

Publicerat onsdag 28 september 2005 kl 05.00

För första gången sedan 1970-talet ska Högsta domstolen pröva ett rättsfall som gäller hur mycket våld polisen får använda vid ingripanden. Fallet gäller en polisman som åtalats misstänkt för att ha begått tjänstefel när han omhändertog en 17-årig flicka i samband med en demonstration.

Händelsen inträffade i maj 2003 i centrala Stockholm, en stund efter att en demonstration med organisationen Reclaim the City hade slutat i våldsamma kravaller. Polismannen åtalades för att ha tryckt upp den 17-åriga flickan mot ett staket, slagit henne med batongen och sparkat henne på benet.

En privatperson filmade händelsen och flickans blåmärken dokumenterades senare av en rättsläkare.

Polismannen friades
Ändå valde både tingsrätten och hovrätten att fria polismannen från anklagelserna om bland annat misshandel och tjänstefel med motiveringen att den våldsanvändning som gick att bevisa hade varit befogad.

Men nu ska alltså Högsta domstolen säga sitt i den del som gäller misstänkt tjänstefel.

I en ny rättegång kommer HD för första gången på över 30 år att pröva var gränsen går för hur mycket våld polisen får använda.

Vägledande dom
HD:s dom kommer att bli vägledande för framtida domar. Lars Persson är chefsåklagare hos Riksåklagaren som överklagade till HD:

– Riksåklagaren tycker att den våldsutövning som den här polisen har använt sig av går utöver vad som tillåtet enligt polislagen.

Polismannen har hela tiden förnekat brott och menat att han bara gjorde vad han kunde för att sköta sitt arbete i den pressade situationen som rådde. Johan Eriksson är hans advokat:

– Han säger att det är riktigt att han springer efter henne men att hon själv hjälper till så att säga och att det på det sättet ser mer våldsamt ut än vad det i verkligheten var. Han bestrider ju inte att han har tagit henne emot det här räcket. Han springer ju ikapp henne och stoppar henne inte.

Nina Odermalm Schei
nina.odermalm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".