Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ohly försvarar vallöfte om nya jobb

Publicerat onsdag 28 september 2005 kl 12.03

Vänsterpartiets ledare Lars Ohly försvarar vallöftet om 200 000 nya jobb i offentlig sektor. Det har kritiserats av partiets gruppledare i riksdagen och främste budgetförhandlare Lars Bäckström som tycker att det är ett orealistiskt krav att driva i valrörelsen.

– Jag tror inte man ska lova antal anställda i offentlig sektor, det kan vi inte göra i riksdagen, det är kommunerna som bestämmer över sina egna pengar, säger Lars Bäckström.

200 000 jobb kan ju kosta uppåt 70 miljarder kronor, är det möjligt att finansiera?

– Jag har inte den finansieringen, det är klart att man kan höja skatterna kraftigt, men det kan å andra sidan leda till att man tappar en massa jobb och då försvinner ju finansieringen, säger Lars Bäckström.

”Inte orealistiskt”
Vänsterpartiets partiledare Lars Ohly säger att löftet om 200 000 nya jobb i vänsterpartiets valplattform inte är hugget i sten. Han har noterat kritik mot det från flera håll, men tycker ändå inte att det är orealistiskt:

– Jag har inte tagit ställning till om det är en bra siffra att driva, den står i vårt förslag till valplattform. Det kan komma motioner som kräver att man förändrar det. Den diskussionen får vi föra fram till kongressen och på kongressen. Men sett i ljuset av de stora nedskärningar som har skett så menar jag att det inte är helt orealistiskt, säger Lars Ohly.

Vänsterpartiets verkställande utskott, VU, har ju ställt sig bakom det här förslaget och du är ju ordförande i VU?

– Ja partistyrelsen har ju ställt sig bakom det enhälligt, det fanns inte en reservation i partistyrelsen och nu kommer det kritik i motioner på att dte här kanske är orealistiskt, det kanske inte är möjligt att driva, framför allt på kort sikt, då får vi ju ta hänsyn till det.

– Vi är ju inte huggna i sten eller har tagit ställning som gör att vi aldrig kan ändra oss och det får ju inte gå prestige i den politiska debatten. Men jag tycker att valplattformen i huvudsak är bra, i ljuset av de stora nedskärningar som har skett i kommunerna så kanske inte det här förslaget om 200 000 nya jobb i den kommunala sektorn är helt orealistiskt ändå, säger Lars Ohly.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".