Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Partier kräver svar om Mehdi Ghezali

Publicerat onsdag 28 september 2005 kl 16.02

Regeringen och utrikesminister Laila Freivalds är åter under press i fallet Mehdi Ghezali, som satt fängslad i det amerikanska fånglägret Guantánamo. På tisdagen krävde de borgerliga partiledarna att utrikesnämnden samlas för att diskutera frågan.

Miljöpartiets gruppledare i riksdagen, Mikael Johansson, som anmälde regeringen förra gången, överväger att åter KU anmäla regeringen i den här frågan.

– Ja det finns nog anledning att studera vad som håller på att hända från regeringens och myndigheters sida, säger han.

Frågan aktuell igen
Knappt har bläcket hunnit torka från Konstitutionsutskottets friande betänkande av regeringens agerande i samband med Mehdi Ghezalis frigivning, förrän frågan är aktuell igen.

Huvudtemat i förra veckans friande beslut från KU var om regeringen haft en överenskommelse med USA om villkor för att svensken skulle friges från Guantánamobasen.

Men utrikesminister Laila Freivalds förnekade inför KU att några sådana överenskommelser med USA fanns.

Nya uppgifter
Men nya uppgifter i TV 4:s Kalla Fakta gör gällande att den svenska regeringen lovat att informera USA om Ghezali ansöker om nytt pass, om han gör en utlandsresa och vilka personer han träffar.

Och det gör att Mikael Johansson i miljöpartiet ny tycker att frågan måste tas upp på nytt:

– Det är viktigt att försöka titta på hur myndigheterna agerar och om det materialet visar på att det är i syfte att uppfylla någon form av önskemål eller krav från USA:s sida, då är det mycket allvarligt. Den granskningen är ju inte gjord av KU, säger han.

Vill inte intervjuas
Mehdi Ghezali satt nästan två och ett halvt år på Guantánamobasen på Kuba. Han frigavs efter långa förhandlingar mellan Sverige och USA och lever nu i Örebro.

Han inte vill låta sig intervjuas men i en bok i våras berättade han om att han känner sig övervakad av Säpo, som han hävdar förföljer honom. Och det har fortsatt under sommaren, hävdar Gösta Hulthén författare till boken om Ghezali.

– Ja det har i alla fall fortsatt i år fram till sommaren.

Du tror inte att Säpo skulle följa Ghezali om inte regeringen uttryckligen hade bett om det?

– Jag har svårt att tro att säkerhetspolisen på egen hand skulle vidta de åtgärderna, säger Gösta Hulthén.

Daniel Alling
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".