Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Dålig konkurrens om fjärrvärmen

Publicerat onsdag 28 september 2005 kl 17.45

Årets så kallade Nils Holgersson-rapport visar att elpriset har ökat med 34 procent sedan 1996, medan Konsumentprisindex, KPI bara ökat med 9 procent.

En gång om året är parterna på bostadsmarknaden överens. Det är när den så kallade Nils Holgersson-rapporten redovisar hur höga avgifter som kommuner och bolag tar ut för energi, el, VA och sopor.

Årets rapport visar att elpriset ökat med 34 procent sedan 1996, medan Konsumentprisindex, KPI bara ökat med 9 procent.

Vi har inte tjänat på avregleringen, säger Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman.

– Det finns ingenting där vi kan garanteras skydd mot oskäliga priser, leveranssäkerhet, ingenting av konsumentinflytande eller möjligheter att påverka här, säger hon.

Fastighetsägare förlorarna
Det är fastighetsägarna som är förlorarna, menar Nils-Holgerssonrapporten. Sedan -96, har fjärrvärmen ökat med 22 procent och elen med 34 procent, men konsumentprisindex bara med nio procent. Fjärrvärme och el står för 3/4-delar av kostnaden för ett flerbostadshus.

Sämst konkurrens är det på fjärrvärme-marknaden. Här är näten av lokal karaktär och det saknas ett nationellt marknadspris på fjärrvärme.

Idag går i snitt 700 kronor av månadshyran till fjärrvärmen. Här har det de senaste fem åren varit för lätt att höja priserna, anser Nils Holgersson-rapporten.

Fastighetsägarnas vd Per-Åke Eriksson har sin förklaring:

– Det här är monopolföretag, oavsett om de är kommunala eller privata eller statliga så har var och en fått monopol inom det fjärrvärmenät som finns i en kommun.

Samhället kan ta över
Hyresgästföreningens Barbro Engman kan tänka sig att samhället tar över ägandet av el- och fjärrvärmeledningar.

– Här är en infrastruktur som är i händerna på privata ägare av den här karaktären där man inte har något som helst inflytande.

Och Fastighetsägarnas Per Åke Eriksson vill ändra lagen så att fler leverantörer kan få utnyttja fjärrvärmenätet.

– I den kommun som har lägst fjärrvärmeanslag i Luleå så är ju stålverket anslutet till fjärrvärmenätet och leverera sin spillvärme.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".