Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Få kvinnor startar företag

Publicerat torsdag 29 september 2005 kl 05.00
Gunvor Engström är kritisk.

Bara tre av tio företag startas av kvinnor. Siffran har legat stilla i fem år trots att regeringen säger att man vill uppmuntra kvinnligt entreprenörskap.

De kvinnor som startar företag gör det inom tjänstesektorn och organisationen Företagarnas vd Gunvor Engström är kritisk mot regeringens satsning på traditionella mansbranscher.

– När regeringen pekar ut vissa framtidsbranscher pekar man inte ut de branscher där kvinnor finns, nämligen utbildning och vård och hälsa. Det tycker vi är synd för det är en väldigt outvecklad del av näringslivet i Sverige och väldigt lite företagande där. I stället väljer man ett antal framtidsbranscher där det är väldigt mycket män anställda, de traditionella mansbranscherna, säger Gun Engström.

Borde inte kvinnor kunna starta företag inom andra branscher då?

– Absolut och det är inget önskeläge att det finns kvinnor i vissa branscher och män i andra utan det bästa är ju om det är någorlunda jämnt i hela näringslivet. Men nu är det så att kvinnorna finns i de här branscherna så man ska inte glömma dem utan utveckla dem. Utvecklar man dem så att det går att tjäna mer pengar i dem så kommer nog fler män dit också.

Två miljarder anslås
När näringsminister Thomas Östros presenterade de sex branscher regeringen vill satsa på är det de typiskt manliga som räknas upp, fordon, it, metallurgi, bioteknik, läkemedel och skogs- och träindustrin. Regeringen anslår där cirka två miljarder för forskning och utveckling. Dessutom ges i nuläget skattesubventioner till bland annat byggbranschen, i form av så kallat rotavdrag.

Fortfarande är det bara tre av tio företag som startas av kvinnor men de som faktiskt satsar gör det inom tjänstesektorn där över hälften av alla företag startas av kvinnor.

Ett exempel är Hemfrid, ett städföretag som vuxit snabbt på några år. Maria Andersson, regionchef för Stockholm, är ute på kundbesök. Hon tycker att det ger dåliga signaler att regeringen inte väljer att satsa på kvinnotäta branscher.

– Jag kan se att man inte värdesätter den här typen av tjänster när man inte väljer att satsa på dem, säger Maria Andersson.

Kritiken tillbakavisas
Men näringsdepartementets statssekreterare Sven-Eric Söder tycker inte att regeringens satsning på traditionellt manliga branscher behöver vara negativt för kvinnligt entreprenörskap.

– Jag tror att det inte är speciellt många som ifrågasätter att staten gör vad man kan för att samarbeta med de stora branscherna som har en helt avgörande betydelse för Sveriges ekonomi och svensk ekonomis utveckling. Det är på det sättet att om det går bra för dessa branscher så är det också utan tvekan bra för Sveriges kvinnor, säger han.

Lotten Collin, Ekonomiekot
lotten.collin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".