Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skador för fyra miljarder efter Gudrun

Publicerat torsdag 29 september 2005 kl 03.00
Skador för över fyra miljarder.

Den svåra stormen i januari i år kostade de svenska försäkringsbolagen över fyra miljarder kronor, den högsta kostnaden hittills för en liknande händelse. Det visar branschens egen sammanställning.

En av de försäkringstagare som drabbades under stormen var Sievert Heiver i Skillingaryd som fick sin bil förstörd.

– Vi var på väg hem från Vetlanda den där kvällen. När vi kom söder om Hook mötte vi en turistbuss som fick väja för ett fallande träd. Han hade kurs rakt in på vår bil och touchade med bakänden längs hela sidan på vår bil.

Så din bil fick repareras ordentligt?

– Den fick repareras för 70 000. De fick byta hela sidan, den stod på verkstan i två månader, säger Sievert Heiver.

Drygt fyra miljarder
Sievert Heiver är bara en av de många tusen svenskar som vänt sig till försäkringsbolagen efter stormen. Bara Länsförsäkringar har nära 52 000 skador registrerade. och för hela försäkringsbranschen rör det sig om värden runt 4,2 miljarder kronor.

I den summan ingår skogsskador, fastigheter och bilar som skadats av träd och företag som stått stilla. Den förra svåra stormen i Sydsverige 1999 kostade försäkringsbolagen en halv miljard kronor. Översvämningarna i Arvika och i södra Norrland året efter stannade båda på omkring 100 miljoner.

Stormen Gudrun är därmed den dyraste enskilda skadehändelsen i Sverige, säger Anders Beskow som är vice vd för branschorgainsationen Försäkringsförbundet.

– Det rör sig om kolossalt mycket mer pengar den här gången än vid de liknande skador som varit tidigare.

Vad är orsaken till de höga summorna?

– Det var stora ytor av Sverige som drabbades den här gången och mycket egendom, mycket skog, som förstördes. Det blev en större utbredning av händelsen än vad vi brukar se vid översvämningar och stormar.

Kan påverka premierna
De flesta försäkringsbolag är i sin tur försäkrade mot stora skadekostnader genom så kallade återförsäkringar, men Anders Beskow utesluter ändå inte att stormen kan påverka framtida premier.

– Det ingår i försäkringsbolagens verksamhet att kalkylera risker och vara beredd att ta på sig sådana här kostnader. Men det här har varit exceptionellt och det kan på sikt märkas genom att återförsäkrarna kommer att reagera med högre återförsäkringspremier. Det kommer också att märkas i de försäkringar vi har med våra kunder.

Så det kan bli dyrare försäkringar?

– Det kan komma att märkas en del, säger Anders Beskow, vice vd på Försäkringsförbundet.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".