Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Äldre får inte den hjälp de behöver

Publicerat torsdag 29 september 2005 kl 08.18

Äldre och funktionshindrade får inte den hjälp de har rätt till av landets kommuner. Det slår Socialstyrelsen fast i en ny rapport som omfattar tusentals anställda, äldre och funktionshindrade.

– Vi kan ju se att vårdtagarna får den hjälp som handlar om personlig omvårdnad, den som är den viktigaste. Men det de inte får är en förebyggande och rehabiliterande insats. Man får heller inte de insatser som handlar om socialt välbefinnande, säger Christer Neleryd, chef för Socialstyrelsens äldreenhet och en av dem som ligger bakom den kritiska rapporten.

Menar att det handlar om ett systemfel
Nej, den utlovade hjälpen som ska bidra till livskvalitet för de äldre och funktionshindrade uteblir i många svenska kommuner, visar Socialstyrelsens granskning. Värst är det för dom som behöver mest hjälp.

Socialstyrelsens undersökning omfattar 8 000 anställda och 15 000 äldre och funktionshindrade i 49 svenska kommuner.

I genomsnitt fick de äldre och funktionshindrade bara 60 procent av den tid som de lovats. När det gäller hemtjänsten fick var fjärde vårdtagare mindre än 40 procent av den tid som han eller hon behövde.

Enligt Christer Neleryd på Socialstyrelsen handlar bristerna om ett systemfel. Planeringen liksom ledarskapet är mycket dåligt i många kommuner.

– Kommunerna måste bli bättre på att organisera sin verksamhet på ett ändamålsenligt sätt, man måste blir bättre på att följa upp de insatser som man har beslutat om, säger Christer Neleryd.

För som det är idag så bryter kommunerna mot socialtjänstlagen.

”Vi har anledning att göra stora insatser”
Det här upprör Ylva Johansson som är vård- och äldreomsorgsminister.

Hon kallar situationen oacceptabel och för att komma tillrätta med problemen vill hon bland annat höja kompetensen hos personalen och öka den nationella kontrollen.

– Den här undersökningen precis som andra visar att vi har anledning att göra stora insatser när det gäller äldreomsorgen. Anledningen till att jag drar igång en av de största reformerna inom äldreomsorgen är att jag anser att situationen inte är bra, säger Ylva Johansson, vård- och äldreomsorgsminister.

Nina Odermalm Schei
nina.odermalm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".