Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Politiker med utländsk bakgrund hotas oftare

Publicerat torsdag 29 september 2005 kl 10.15

Det är betydligt vanligare med hot mot politiker med utländsk bakgrund än med helsvensk bakgrund. Det visar en ny undersökning från Statistiska Centralbyrån.

Landstingspolitikern Shadi Larsson i Stockholm är en av dem som drabbats.

– Det är ofta rasistiska tankesätt som gör att de skriver hotbrev och till och med hatbrev och det är verkligen tråligt. Jag har fått flera sådana, säger hon.

Hur reagerar du på det?

– Senast när jag fick ett hatbrev blev jag verkligen ledsen för att personerna som hade skickat brevet skrev tydligt att de verkligen hatade mig och det var så tråkigt för jag har inte gjort någonting och det känns absolut inte roligt. 

Shadi Larsson var tidigare vänsterpartist och är nu politisk vilde i Stockholms läns landstingsfullmäktige.

Hon är en av flera politiker som Radio Stockholm talat med som bekräftar att det är vanligt med hot mot förtroendevalda med utländsk bakgrund.

Fler med utländsk bakgurnd hotas
SCB:s undersökning visar att det är stor skillnad. 29 procent av de tillfrågade fullmäktigepolitikerna med helsvensk bakgrund svarade att de utsatts för trakasserier eller hot, för de med utländsk bakgrund var andelen 40 procent, alltså betydligt högre.

SCB:s undersökning visar också att det är skillnad på typen av hot. När helsvenska politiker hotas kommer hoten oftast från medborgare som är missnöjda med politiska beslut. Politiker med utländsk bakgrund får oftare anonyma hot, och det är ofta rasistiska hot.

”Allvarligt”
Socialdemokraten Lars Dahlberg är personallandstingsråd i Stockholms läns landsting, och han säger att det är allvarligt att det är vanligare med hot mot politiker som är invandrare.

– Det är ännu allvarligare för vi är oerhört angelägna om att få fler med utländsk bakgrund att engagera sig i politiken och de kan ju bli avskräckta om man upplever att man hamnar i sådana situationer.

Per Stahre, Radio Stockholm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".