Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Rättvisekämpar får Right Livelihood-pris

Publicerat torsdag 29 september 2005 kl 10.34
1 av 3
Roy Sesana
2 av 3
Prisets grundare Jakob von Uexkull.
3 av 3
Irene Fernandez

Årets Right Livelihood-pris delas mellan flera personer och organisationer. Maude Barlow och Tony Clarke från Kanada, Irene Fernandez från Malaysia och organisationen First People of the Kalahari och deras grundare Roy Sesana från Botswana får dela på de två miljoner kronor som går till pristagaren.

Två av pristagarna är Maude Barlow och Tony Clarke från Kanada som belönas för sitt arbete för rättvis handel och rätten till rent vatten. De har bland annat arbetat vattenfrågan i Uruguay och Indien.  

– Den här globaliseringsmodellen som alla människor påtvingas, den är ju varken miljömässigt eller socialt hållbar. Vi behöver en rättvis världshandel, vi behöver erkänna att det finns vissa mänskliga rättigheter, och de har ju speciellt arbetat för grundrättigheten till vatten.

– Om vattnet börjar bli knappt och man måste börja privatisera vattentillgångarna så får detta inte ske enligt modeller där bara de rika sedan har råd med vatten, säger Jakob von Uexkull, prisets grundare.

Kamp för gästarbetare belönas
Den tredje pristagaren, Irene Fernandez, kommer från Malaysia. Hon har i många år kämpat mot våld mot kvinnor och dessutom för att förbättra gästarbetarnas usla villkor i Malaysia. Många sätts i särskilda läger under miserabla förhållanden.

– Det här är en central fråga i den globala ordningen. Om folk åker fram och tillbaka i världen för att få jobb när arbetslösheten blir allt större, hur umgås vi då med dem? Man kan ju inte bara behandla människor som maskiner som skickas fram och tillbaka, säger Jakob von Uexkull.

Irene Fernandez har ställts inför rätta flera gånger för sina aktiviteter.

– Hon har hotats med fängelse, hon fråntogs sitt pass. Hon har levt under ett hot och hoppas vi att det här priset kommer att ge henne det skydd som det ofta har gjort i andra fall.

Diamantfynd fördrev människor
Den fjärde pristagaren Roy Sesana grundade av organisationen First People of the Kalahari som kämpar för att en befolkningsgrupp ska kunna leva kvar i sina områden i Botswana. En stor del av dessa människor har fördrivits från sina marker sedan man hittat diamanter där.

Jakob von Uexkull betonar att priset i flera fall kan få betydelse för de människor som berörs.

– I ett sådant här läge är det ett stöd. Den internationella uppmärksamhet som en organisation får kan vara av avgörande betydelse, säger han.

Juryns motiveringar:

  • Maude Barlow och Tony Clarke får priset ”för deras exemplariska och långvariga världsomfattande arbete för rättvis handel och erkännandet av den fundamentala mänskliga rättigheten till vatten”.
  • Irene Fernandez ”för sitt framstående och orädda arbete för att stoppa våld mot kvinnor och utnyttjandet av gästarbetare och fattiga”.
  • First People of the Kalahari ”för sitt resoluta motstånd mot att de fördrivs från sina förfäders landområden och för kampen för att bibehålla sin traditionella livsstil”.

Konstnären Francisco Toledo från Mexiko får årets hederspris för sitt arbete med det ”arkitektoniska och kulturella arvet, den naturliga miljön och samhällslivet i sin hemregion Oaxaca”.

Right Livelihood-priset instiftades av Jakob von Uexkull 1980 för att ”hedra och stödja praktiska lösningar på världens mest akuta problem”.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".