Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Många avsiktliga oljeutsläpp i Östersjön

Publicerat måndag 20 maj 2002 kl 16.49
Ny statistik från Helsingforskommissionen, som övervakar Östersjöns miljö visar att det skedde nära 500 registrerade oljeutsläpp i Östersjön under förra året. På den svenska sidan har oljeutsläppen minskat en del tack vare mer intensiv övervakning. I Finska viken registrerades 20 procent fler olagliga oljeutsläpp under förra året.
Numera ska det i princip vara gratis att lämna sitt oljeavfall i hamnarna runt Östersjön - det ingår i hamnavgiften och kostar inget extra. Trots är det många fartyg, som rensar sina tankar ute till havs. Oljetrafiken väntas också öka med 40 procent dom närmaste åren, i Primorsk nära St Petersburg har nyligen en ny stor oljeterminal byggts. En del riktiga skorvar trafikerar Östersjön - det är inte förrän 2015, som det blir obligatoriskt med dubbla skrov. I många fall har befälhavare inte kunnat fällas, trots att Kustbevakningen har tagit dom på bar gärning när de släppt ut olja. – För det första har sjöfarten i allmänhet ökat, säger Thomas Fagö, chef för Kustbevakningens räddningstjänst och ordförande i Helsingforskommissionens kommitté för havsföroreningar. Men Thomas Fagö tror också att den nya skärpta svenska lagstiftningen kommer att förändra läget.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".