Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sudans flyktingar mål för nya attacker

Publicerat fredag 30 september 2005 kl 06.00
Ett flyktingläger i Darfur.

FN måste ge ett ultimatum till Sudans regering och till rebellerna för att få stopp på de blodiga attackerna mot flyktingar i provinsen Darfur. Den maningen kommer från generalsekreterarens specielle sändebud i Sudan, Jan Pronk.

– Ena dagen pratar de med varandra, nästa dag skjuter de på varandra, sa Kofi Annans specielle sändebud i Sudan, Jan Pronk, till FN:s säkerhetsråd. Våldet måste få ett slut, betonade Pronk, och FN kan inte längre avsäga sig ansvaret.

Och rapport efter rapport, betonar samma sak; vi kan föda flyktingarna, men vi kan inte skydda dem, sa på torsdagen Jan Egeland, som samordnar FN:s hjälp till flyktingarna i Darfur. Och nu kan vi inte heller skydda FN:s personal och alla andra hjälparbetare.

Attacker mot flyktingläger
Det stora massmördandet i Darfur, som har lett till att minst 180 000 människor har dödats, har i stort sett upphört. Men det beror enbart på att alla byar redan är skövlade och förstörda, och två miljoner överlevande har flytt till stora flyktingläger.

Och det är dessa läger som nu är mål för nya, mindre attacker. Den beridna arabiska milisen, Janjawid, som är understödd av Sudans regering, gör nattliga räder mot flyktinglägren. Nu senast mördades 29 människor i en attack från ett par hundra ryttare; ett 80-tal torftiga hyddor stacks i brand och 5 000 flyktingar skingrades i öknen.

Övergrepp från rebellerna
Men rebellerna, huvudsakligen afrikanska muslimer, i en sekelgammal fejd mot den arabiska milisen, och nu också mot Sudans regering, gör inte saken bättre.

Hjälpkonvojer överfalls och flyktingar som vågat återvända till sina hembyar, kan lika gärna attackeras av rebeller.

– Det finns inga änglar i den här konflikten, rapporterade USA:s egen observatör till senaten.

Explosion nära
USA står för nästan 70 procent av all nödhjälp till Darfur och börjar tycka att bördan är för stor, speciellt efter orkanerna Katrina och Rita. Och USA:s senat sammanfattade beskt; de flesta länder är överens om att Darfur är en skräckkris, men några ser mer till Sudans status som oljeexportör, vapenimportör och islamistisk regim. Ett finger riktat speciellt mot Kina och Ryssland som i FN:s säkerhetsråd motsatt sig resolutioner mot Sudan, just på grund av oljan och vapenhandeln.

Sudan är just nu en krutdurk, som när som helst kan explodera, åt alla håll.

I det västra grannlandet Tchad, anklagar presidenten Sudans regering för Janjawid-räder in över gränsen, där bara för ett par dagar sedan ett 50-tal människor dödades.

– Arabmilisen hade nya vapen, massor av ammunition och nya uniformer, vem har försett dessa fattiga nomadryttare med det, undrade president Deby.

I öster har ett begynnande uppror mullrat en längre tid. I söder, där precis ett fredsavtal slutits efter 20 års inbördeskrig, har nya oroligheter blossat upp, efter det att rebelledaren John Garang, nyutnämnd vice-president i Sudan, dog i en helikopterolycka.

Och FN har 5 000 fredsövervakande soldater, utan mandat att skydda någon, i detta jätteland stort som hela Västeuropa, med uppdrag att bevara en försvunnen fred.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".