Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Författarna vill ha en större del av den ökade bokförsäljningen

Publicerat fredag 30 september 2005 kl 07.51

När bokmomsen togs bort 2002 steg försäljningskurvorna och ligger kvar på höga nivåer. Men författarna tycker inte att de har fått tillräckligt stor del av försäljningsökningen, bland annat på grund av bristen på ett centralt avtal mellan Sveriges författarförbund och Svenska förläggareföreningen.

– Det som har ökat i första hand är pocketboksförsäljningen. På pocketböcker har författare en väldigt liten andel, en mycket mindre del än på en vanliga försäljningen, alltså lägre royalty. Det har att göra med produktionskostnaderna och det avtal som författarna skriver med förläggarna, säger Mats Söderlund, ordförande för Sveriges författarförbund.

Momssänkningen 2002 ökade den svenska bokförsäljningen med mer än en halv miljard. Försäljningen ligger kvar på en hög nivå sedan dess, även om den i fjol backade ett par procent från rekordåret 2003, enligt Svenska förläggareföreningen.

Ökat allmänt bokintresse en orsak
Att det går så bra har fler förklaringar än sänkt moms. Pockettrenden och ett ökat allmänt bokintresse bidrar, men också att böckerna nu går att köpa nästan överallt.

Men råvaruproducenternas, författarnas, andel av försäljningsökningen är för liten, enligt Mats Söderlund. Orsaken är bland annat att det saknas centrala avtal.

I slutet av 1995 sa Förläggareföreningen upp samtliga ramavtal med Sveriges författarförbund. Numera förhandlar alla författare själva med sina förlag, vilket enligt Mats Söderlund bland annat leder till att författarna går miste om möjliga intäkter som ny teknik i form av så kallade e-böcker och mp3-böcker för med sig.

Schyssta avtal
Naturligt nog är Förläggareföreningens bild en annan. En ökad försäljning kommer per automatik även författarna till del eftersom de får royalty per bok, även om den är något lägre för pocketböcker.

Och avtalen är schyssta, säger Kristina Ahlinder, vd på Förläggareföreningen.

– Alla medlemmar i Svenska förläggareföreningen är professionella förlag som ger sina författare rimliga villkor. Jag tror att avtalssituationen fungerar väl ändå utan några ramavtal, säger hon

Mats Söderlund är dock tveksam till den verklighetsbeskrivningen.

– Vi ser en helt annan sak. Vi har juridisk rådgivning för våra medlemmar och det ringer folk och gråter i telefonen för att de är så upprörda över hur förlagen behandlar dem, säger han.

Virve Hedenborg, Ekonomiekot
virve.hedenborg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".