Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industribyggnad med kraftig rökutveckling som följd och spridningsrisk till närliggande fastigheter. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på din lokala P4 kanal.
(Publicerat idag kl 12.35)

Riksbankschefen: Jag vill pröva ett nytt jobb

Publicerat fredag 30 september 2005 kl 06.27
Lars Heikensten.

På torsdagen meddelande riksbankschef Lars Heikensten att han avgår senast den förste mars nästa år. Anledningen är att han nominerats till svensk ledamot i den europeiska revisionsrätten. Att hann hoppar av mitt i mandatperioden var oväntat. 

– Sverige får en otroligt kvalificerad revisor i den europeiska revisionsrätten. Lars Heikensten har en meritlista som är imponeranade och inte minst så har han ett mångårigt internationellt kontaktnät som jag tror att revisionsrätten kommer att dra stor nytta av, säger Pär Nuder, som var den som erbjöd Heikensten jobbet.

Spekulationer
Lars Heikensten har ett förordnande som riksbankschef på sex år, men nu går han alltså efter halva tiden. En av de som undrar vad som ligger bakom beslutet är Klas Eklund, chefsekonom på banken SEB.

– Det är klart att många på marknaden, analytiker och politiska kommentatorer, kommer att spekulera i att det finns andra motiv att regeringen passar på att erbjuda honom ett jobb som han själv vill ha, att man vill bli kvitt honom. Det är ju frågor som kommer att diskuteras i alla fall, säger Klas Eklund.

Är det brukligt att det dimper ner sådana här erbjudanden under en period när man sitter som chef?

– Det har väl hänt, men det är ovanligt, i alla fall när det gäller Riksbanken och det är oväntat. Jag tror ingen hade väntat att han skulle avgå nu, tre år före det att mandatperioden går ut.

Kritik har inte påverkat
LO, AMS och flera statsråd har under året riktat kritik mot Riksbanken för att de inte ville sänka räntan och menade att det ledde till ökad arbetslöshet, men Lars Heikensten säger att kritiken inte påverkat hans beslut att avgå.

– Det har inte haft någon som helst betydelse i det här sammanhanget. Utan skälet till att jag har valt att göra så här är att jag har fått ett erbjudande om ett spännande och intressant arbete och att jag därför vill pröva det, säger han själv.

Rosenberg möjlig efterträdare
Nu spekuleras det i vem som blir Heikenstens efterträdare på posten som riksbankschef och hur utnämningen i sin tur kommer att påverka finansmarknaden.

– Den som ligger närmast till hans från ett kompetensmässigt och professionellt perspektiv det är Irma Rosenberg som är vice riksbankschef och som är ansvarig för penningpolitiken.

– Om det dyker upp personer på listan som är av den typen att de alltid vill ha räntesänkningar och aldrig räntehöjningar, då skulle i varje fall jag bli nervös, säger Klas Eklund, chefsekonom på SEB.

Johan Wangström
johan.wangstrom@sr.se

Andreas Hedberg
andreas.hedberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".