Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Oro för fredsprocessen på Sri Lanka

Publicerat fredag 30 september 2005 kl 11.00

EU har beslutat att sätta press på gerillarörelsen Tamilska tigrarna på Sri Lanka genom att inte längre ta emot delegationer från gerillan. På Sri Lanka finns oro för att det här ska påverka fredsprocessen negativt.

– De som har velat få tigrarna terrorstämplade är naturligtvis nöjda med det steg i den riktningen som EU tycks ha tagit, säger Johan Romare, svensk journalist bosatt på Sri Lanka. Det är framför allt centralregeringen i Colombo som anser att omvärlden måste markera mot de tamilska tigrarna eftersom man tycker att tigrarna bryter mot vapenvilan så flagrant och så ofta. Men tigrarna är inte alls nöjda med det här.

Marginalisering
De tamilska tigrarna känner sig marginaliserade. En talesman för gerillarörelsen vädjar nu till EU att tänka om och säger att beslutet att stänga ute organisationen är ett bakslag för fredsprocessen.

Företrädare för Sri Lankas regering däremot tycker att markeringen är bra.

Inte krig, inte fred
Det är ett låst läge nu i konflikten mellan tigarrna och regerigen. Det är inte krig men det är heller inte fred.

Framförallt så beskylls de tamilska tigrarna för att med våld och mord flera gånger ha brutit mot den drygt tre år gamla vapenvilan.

Situationen är extra infekterad nu efter mordet på landets utrikesminister i somras, som tigrarna anklagas för. Risken för krig har ökat, säger experter.

Terrorstämpling
Sveriges regering välkomnar EU:s beslut och hoppas att det ska föra fredsprocessen vidare. Enligt svenska utrikedepartementet så är det inte hållbart att det kommer delegationer från de tamilska tigrarna till Europa för att studera demokratiska institutioner, som riksdagen här till exempel, för att sedan åka hem och begå politiska mord.

EU hotar också med att terrorstämpla organisationen, som USA redan gjort. Fredsforskaren Camilla Orjuela från Göteborgs universitet som följer Sri Lanka och också finns på plats säger att det här kan försvåra omvandlingen av tamilska tigrarna från en militär organisation till en politisk.

– Ju mer man marginaliserar en part i en konflikt desto svårare blir det att få med den parten på en politisk lösning.

Norge fortsätter
Även om det är problematiskt att tigrarna fått en slags legitimitet genom fredssamtalen så har just den legitimiteten gjort att man fått till en vapenvila, säger hon.

Trots EU nu sätter press så räknar inte de norska fredsförhandlarna med att det ska påverka deras roll. Norge står ju utanför EU och enligt norska UD så kommer deras diplomater att fortsätta träffa de tamilska tigrarna och försöka få till samtal mellan parterna.

Beatrice Janzon
beatrice.janzon@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".