Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Litade på politikern - nu ska de avvisas

Publicerat fredag 30 september 2005 kl 12.00
Peter Eriksson.

En ny lag som ska stoppa avvisningen av barnfamiljer till dess att de fått en ny prövning. Lagen ska börja gälla i början av november. Men redan i förra veckan sa miljöpartiets språkrör Peter Eriksson att gömda flyktingar nu kan komma fram. Fyrabarnsmamman Hata Hadzic från Bosnien litade på Peter Eriksson, vilket fått till följd att hela familjen nu avvisas.

– Den senaste tiden var hon sjuk, och hon orkade inte mer. Eftersom hon hörde på tv att miljöpartiet skulle jobba med frågan, och då tänkte hon att nu äntligen skulle hon få vård. Då åkte hon till sjukhuset.

– På sjukhuset ringer de polisen. Polisen hämtade henne och skickade henne till ett förvar i Gävle. Nu sitter hon på förvar och väntar på att vi ska utvisas, berättar kvinnans döttrar, 16-åriga Merima och 15-åriga Dzenita Hadzic.

”Ingen behöver gömma sig”
Det var i samband med att regeringens och samarbetspartiernas uppgörelse om flyktingpolitiken blev klar i början av förra veckan som miljöpartiets Peter Eriksson sa att gömda flyktingar inte längre behöver gömma sig.

– De flesta flyktingbarnen kommer att få stanna, alla kommer att få en ny prövning, och ingen behöver längre gömma sig. Det känns väldigt skönt, sa Peter Eriksson i Ekot.

Men idag säger Peter Eriksson att han inte tror att några gömda flyktingar trodde att det var fritt fram, efter hans uttalande. Men han önskar ändå att han hade varit tydligare redan från början med att det skulle dröja innan det fanns nya regler.

– Det hade varit bättre. Då hade inte den diskussionen behövts över huvud taget.

– I och för sig har vi inte fått några sådana signaler. Det är inga människor som har ringt och sagt att de har tolkat det här fel. Flyktingar ringer till oss och frågan när de kan sluta gömma sig. Hittills har vi inte kunnat svara på det, men nu ser det ut som om det blir i början på november, säger Peter Eriksson idag.

”Olyckligt och tråkigt”
När det gäller familjen Hadzic tror Peter Eriksson inte att det var på grund av hans uttalanden som mamman i familjen sökte vård och senare greps av polisen.

– Jag är inte riktigt säker på att det var så att hon gick till sjukhuset på grund av de här sakerna. Hon var väldigt sjuk och behövde vård. Det kan nog vara det som var grunden också.

– Men är det så, då är det otroligt olyckligt och tråkigt naturligtvis, säger Peter Eriksson.

Vad skulle du vilja säga till den familjen i så fall?

– Att jag hoppas att det går att hitta en lösning och att de får stanna i alla fall.

Men 16-åriga Merima och 15-åriga Dzenita Hadzic säger att de är besvikna på politikerna, men att de fortfarande hoppas att avvisningen ska stoppas.

– Jag hoppas. Jag vet inte vad jag ska hoppas. Jag hoppas hela tiden på någonting bra, men det känns som om allt går under.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Ulla Öhman, SR Västernorrland
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".