Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Anhöriga besvikna om process läggs ned

Publicerat fredag 30 september 2005 kl 12.17
Minnesstenen över de omkomna i katastrofen.

Anhöriga, som i nio år försökt få igång en rättslig process mot de ansvariga för Estoniakatastrofen, är mycket besvikna över att processen är på väg att läggas ned.

Elisabet Nilsson i Osby miste sin man när Estonia förliste.

– Vi får hoppas att de inte gör det för att vår målsättning med detta är att man ska kunna åka båt utan att det händer olyckor. Det måste finnas någon som har ansvar och vi får hoppas och vi kommer att fortsätta att kämpa för att processen fortsätter. Vi måste få en slut på det, säger Elisabeth Nilsson.

Elisabeth Olsson har ända sedan Estonia förliste 1994 varit engagerad för att få ansvaret för olyckan utredd.

Ingen ställd till ansvar
852 personer omkom, men någon rättslig prövning har hittills inte skett.

Elisabeth Nilsson bildade för några år sedan en förening, Ela, Estonian Litigation Association, med några hundra medlemmar i såväl Sverige som Estland.

Personliga motsättningar i styrelsen gjorde att föreningen upphörde.

Hoppas på processen
Elisabeth Nilsson hoppas att den rättliga process som inletts i tingsrätten i Naterre i Paris ska fortsätta.

Domaren har förklarat att processen inom kort kan läggas ned om inte de anhörigas advokat Erik Schmill kommer in med skrivelser som domstolen begärt.

Elisabeth Nilsson har försökt få Erik Schmill, men inte lyckats.

– Jag har försökt att nå honom via telefon, fax och brev, men jag har inte fått någon information av honom. Det jag vet har jag fått av Henning Whitte, den advokat som vi har i Sverige. Vi vet inte så mycket, säger Elisabeth Olsson.

Fransk rättsordning 
Sedan 1996 driver advokaten Erik Schmill en process i fransk domstol.

Fransk rättsordning gör det möjligt att utkräva ansvar för alla inblandade parter, vilket inte är möjligt att göra i många andra läner.

Erik Schmill säger till Ekot att han fortfarande driver processen mot bland annat det nya Meyervarvet och det franska byråsällskapet Bureau Veritas, men Schmill ger ingen förklaring till att han varit så passiv i domstolen.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".