Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

FN varnar för världsomfattande epidemi

Publicerat fredag 30 september 2005 kl 12.35

FN varnar för att fågelinfluensan snart kan utvecklas till en global epidemi med miljontals dödsoffer. Enligt FN:s samordnare är det mycket troligt att fågelviruset snart muterat till en variant som kan smitta mellan människor.

Anders Tegnell, chef på Socialstyrelsens smittskyddsavdelning, tar varningen med ro.

– Uttalandet från FN innebär egentligen inget nytt, förutom att man har startat en ny verksamhet inom området för att koordinera olika verksamheter. Det kan ju vara bra för att en influensapandemi är ju inte bara hälsoproblem utan även ett totalt samhällsproblem. Man kan väl se det här som en markering från FN:s sida att det är så man ser på det där också, säger Anders Tegnell.

Måste vara beredd
Världen måste förbereda sig för att fågelinfluensan snart kan börja smitta mellan människor, annars hotar en global epidemi som skörda uppemot 150 miljoner dödsoffer. Den varningen kom från FN på torsdagen.

Hittills har viruset bara överförts till människor från smittade fåglar. Sedan i slutet av 2003 har ett 60-tal människor i Asien dött i sjukdomen.

David Nabarro från världshälsoorganisationen WHO har av FN-chefen Kofi Annan utsetts till att samordna de internationella insatserna för att förebygga och stoppa en befarad pandemi.

Muterat virus
Han tror att fågelviruset H5N1 snart muterat till en variant som smittar mellan människor.

– Jag vet inte riktigt vad han grundar den bedömningen på, därför har jag lite svårt att uttala mig om det. Man har ju tidigare från WHO varit hyfsat tydliga med att det inte går att säga när det kan tänkas hända. Det kan bli i höst men det kan lika gärna bli om fem-tio år, eller kanske aldrig, säger Anders Tegnell vid Socialstyrelsen.

Svensk pandemiplan
I Sverige har Socialstyrelsen tagit fram en pandemiplan i samarbete med andra myndigheter. Läkemedel har upphandlats, landstingen har uppmanats att förbereda sig och man utreder möjligheten att få fram ett vaccin. Men hur väl rustat Sverige är inför ett eventuellt utbrott av fågelinfluensan är ändå osäkert, säger Anders Tegnell.

– Det är väldigt svårt att veta eftersom vi inte vet hur pandemin kommer att se ut. Det finns ju stora variationer i hur de olika pandemierna har drabbat, hur många som har drabbats och hur allvarliga de har varit för samhället över huvudtaget. Det är nästan omöjligt att säga hur det här kommer att drabba oss, säger Anders Tegnell, chef på Socialstyrelsens smittskyddsavdelning.

Angela Wiese
angela.wiese@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".