Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bodström vill lagra mobiltrafik och e-post

Publicerat fredag 30 september 2005 kl 17.01
Meddelande som kan lagras?

Den svenska regeringen riskerar ett nederlag i EU när det gäller lagring av mobiltelefontrafik och annan kommunikation på internet. Men om det blir grönt ljus för att lagra mobiltelefonsamtal och e-post är justitieminister Thomas Bodström inte missnöjd.

– Det är det som vi har pekat på som det viktigaste nämligen mobiltelefoner och sen får också gärna vara e-mail vara med. Om man tar det först och lyckas nå en överenskommelse antingen när vi ministrar träffas eller i Europaparlementet så är jag mer än nöjd. För mig är det viktigaste att det blir en överenskommelse om det här, säger Thomas Bodström.

Surfning lagras inte
De delar som enligt uppgift till Ekot ser ut att inte godkännas av EU gäller lagring av uppgifter om surfning på internet, chat och telefoni över datanätet. Frågan om telefoni över datanätet är det som oroar regeringen mest. Justitieminister Tomas Bodström ser en klar risk för att brottslingar byter ut mobiltelefonen mot telefoni över datanätet.

Men regeringen hoppas alltså på att EU som ett första steg ska godkänna lagring av mobiltelefontrafik och e-post. Det handlar om vem som ringt eller skrivit till vem vid vilken tidpunkt. Innehållet får inte lagras.

Parlamentet vill vara med
För Sverige är det en halv prestigeförlust om delar av förslaget underkänns och en hel prestigeförlust om det inte blir något förslag alls. Sverige är nämligen en av initiativtagarna till förslaget.

Europaparlamentet sa häromdagen nej till hela förslaget. Men det tolkar Tomas Bodström som att parlamentet vill ha medbestämmande över hur reglerna ska tillämpas.

För min del får parlamentet gärna ha medbestämmande. Det viktiga för svenska regeringen är att det blir en överenskommelse, säger Tomas Bodström till Ekot.

”Förslaget gick för långt”
Men kritiken från parlamentet gick ut på att det förslag Sverige låg bakom gick för långt.

Samtidigt fortsätter EU:s justitieministrar att behandla både sitt ursprungliga förslag och ett liknande förslag från EU-kommissionen. Skulle förslaget från kommissionen godkännas innebär det ökat inflytande för Europaparlamentet.

För Sverige har det stor betydelse vad som händer. Här finns redan utredningar som föreslår allt justitieministern efterlyser.

Om dom utredningarnas förslag ska förverkligas i Sverige vill regeringen inte avgöra förrän EU bestämt sig.

Först när det finns ett EU-förslag går det att säga vad som är möjligt att göra i Sverige, dels med tanke på vad EU tillåter, dels med tanke på vad som är meningsfullt att göra i Sverige utifrån det beslut EU fattar.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".