Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bloggkrönikan 1 oktober 2005

Publicerat fredag 7 oktober 2005 kl 09.48

Bloggkrönikan den 1 oktober tar upp EU-förslaget att lagra data om mobilsamtal och internettrafik, försöken att öka FN:s kontroll över internet och den palestinska intifadan.

Den svenska regeringen är en av initiativtagarna till ett förslag att inom EU som ett led i kampen mot terrorismen lagra data om mobilsamtal och internettrafik. Förslaget får hård kritik på bloggosfären. 

Magnus Ljungkvist skriver på bloggen Magnus tankar: 

”Makthavare hos polis, militär och inom politiken vill få oss att tro att en gigantisk organisation för övervakning av medborgarna kommer att minska terrorn. Buggning, lagring av teledata, enorma lager av e-post, kameraövervakning är första steget.”

”Med rädslan som murbräcka ska vi tillvänjas vid att släppa in storebror i varje vrå av vårt liv…Inskränkningen av den personliga integriteten är ett fullföljande av - inte ett brott med - händelseutvecklingen efter den elfte september 2001. Det Usama bin Laden påbörjade slutförs nu av Thomas Bodström, Tony Blair och George W Bush. Det är tragiskt när det öppna samhällets främsta företrädare så lättvindigt tar på sig jobbet som samma samhälles dödgrävare.”

EU-parlamentet sa visserligen nej till förslaget om att lagra data om telefon- och internettrafik. Men förslaget kommer snart tillbaka i ny skepnad, något som får Wille Faler med bloggen The Libertarian in Room 101 att skriva; 

”Vad dessa polisstatshökar sysslar med är inget annat än auktoritär nednötningstaktik med absolut noll respekt för någon form av demokrati och folkvilja.
Lyckas inte deras förslag första gången så försöker de om och om igen tills folk tröttnar och godtar, eller helt enkelt inte längre är på tårna och lagen går obemärkt förbi.
Men om inte folk börjar protestera på allvar mot auktoritära politiker som vill ha mer och mer makt rätt snart, så kommer Europa att fortsätta sin tydliga marsch mot träldom.”

Internet styrs idag av en löst sammansatt grupp av organisationer, men i FN finns nu förslag om att överföra en del av makten över nätet till just FN. Många internetanvändare fruktar att det skulle ge diktaturländer möjligheter att strypa trafiken, bland dem Johan L som på bloggen Spookhead skriver;

”Internet är som en liberal framtidsvision! För det första; något utan slutmål, utan snarare något som hela tiden växer och utvecklas dynamiskt. För det andra; något utan central planering och kontroll över, utan där makten är decentraliserad och där alla försök att samla makten och kontrollen skulle resultera i att andra lösningar uppstod för att kringgå detta. För det tredje; Internet är ett ställe där det finns både gott och ont, kommersiellt och alternativt, fult och snyggt, precis som i vilken liberal demokrati som helst. Friheten och ansvaret att hantera innehållet är ditt och endast ditt.

Så för att bevara Internet odemokratiskt, låt oss stoppa FN:s inflytande.”

I veckan var det årsdagen av det palestinska upproret, den så kallade intifadan, och det har i bloggvärlden lett till intensiva diskussioner om vem som är terrorist, hur och när man bör göra motstånd. Anders Engström vidgar perspektivet på bloggen dibbuk;

”Sedan intifadans utbrott för fem år sedan har utvecklingen gått baklänges för palestinierna.

Kriget har medfört att gränserna till Israel har stängts. Hundratusentals palestinier kommer inte längre till sina arbeten, och arbetslösheten har passerat 50 procent. Områdenas BNP har halverats, och handeln avstannat.

Intifadan har kort sagt inte uppnått annat än lidande.

Fram till intifadans utbrott hade de palestinska områdena haft sin mest gynnsamma utveckling någonsin. Den palestinska levnadsstandarden ökade dramatiskt. Nästan hela Gazaremsan och Västbanken var till och med självstyrande, och vägen låg öppen för en fredlig tvåstatslösning. Men så vände Arafat ryggen mot freden i Camp David. Och intifadan rullades igång – precis som han hotat.

Lösningen är istället förhandlingar och demokratisering. Låt oss därför hoppas att Abbas tar de modiga steg som Arafat aldrig förmådde.”

Jörgen I Eriksson
jorgeni.eriksson@sr.se

Citerade bloggar;
Magnus Ljungkvist; http://magnus.ljungkvist.nu/blogg/ 
Wille Faler; http://libertarianinroom101.blogspot.com/ 
Johan L/Spookhead; http://www.spookhead.com/blog/ 
Anders Engström; http://dibbuk.se/

Policy för Ekots bloggkrönika:
Ekots bloggkrönika sänds/publiceras i Lunchekot på lördagar.
Krönikan återger åsikter, tankar och inlägg om politik och samhälle i vid bemärkelse. Förutsättningen är att de ska vara relevanta, genomtänkta och välgrundade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".