Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Protester mot nya skollagen

Publicerat lördag 1 oktober 2005 kl 06.00

En våg av protester har strömmat in till regeringskansliet sedan skolminister Ibrahim Baylan i våras la fram regeringens förslag till ny skollag. Många remissinstanser anser att eleverna blir de stora förlorarna.

Flera väntade förbättringar för eleverna fanns inte med i förslaget till ny skollag, bland annat rätten att överklaga betyg och rätten att överklaga rektors beslut om extra stöd. Kritiken är hård mot att kvarsittning betonas som exempel för att skapa trygghet i klassrummen.

När skollagskommittén för flera år sedan la fram sitt förslag till ny lag för skolan var grundtemat elevernas rättigheter, med bland annat FN:s barnkonvention som bas. Men regeringen har ändrat kommitténs förslag på flera punkter och enligt många kritiska remissinstanser håller eleverna på att bli de stora förlorarna i regeringens förslag.

Lite fokus på eleverna
Den mycket viktiga tyckaren, organisationen Sveriges kommuner och landsting, skriver att förslagen som skulle öka elevernas och föräldrarnas rättssäkerhet har försvunnit och att det är anmärkningsvärt att det läggs så stor vikt vid vad lärare och rektorer får göra för att ingripa vid bråk, och så lite fokus vid elevernas grundläggande rättssäkerhet.

Elev- och föräldraorganisationerna är kritiska mot att regeringen inte fullföljer förslaget att elever ska få överklaga sina betyg. Det är mycket olyckligt och en av de viktigaste rättighetsfrågorna, enligt barnombudsmannen. Både Lärarnas riksförbund och Lärarförbundet säger att de tycker att det är konstigt att regeringen tycks tro att de är emot betygsöverklaganden när de i själva verket är för en sådan reform.

Tydligare regler behövs
Förslaget att elever och föräldrar skulle få överklaga rektors beslut när det gäller hur mycket stöd eleverna ska få tog också regeringen bort men eleverna måste ha den rätten, tycker bland andra Socialstyrelsen, Rädda barnen, Handikappförbunden och Barnombudsmannen.

För att skapa ordning ska lärare och rektor få vidta åtgärder som är nödvändiga, enligt regeringen. Skolverket är kritiskt mot att det enda exemplet som anges är kvarsittning. Tydligare regler med fler exempel behövs för att lärare och elever ska veta vad som gäller, enligt myndigheten.

Föräldraalliansen vill inte att kvarsittning ska tillåtas som straff. Sveriges elevråd tycker att frihetsberövande av elever är en förlegad metod och elevorganisationen tror att det kan leda till en mer otrygg skola i fel lärares händer.

Vilken hänsyn till kritiken regeringen kommer att ta återstår att se. Regeringen ska också förhandla och bli överens med miljöpartiet om den nya skollagen. Miljöpartiet bröt förhandlingarna i våras på grund av oenighet kring hur fria kommunala skolor ska få vara.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".