Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ingen digital radio i tv-boxarna

Publicerat lördag 1 oktober 2005 kl 12.50
Ingen radio i digitalboxen.

När de analoga tv-sändningarna släcktes på Gotland inledde statsmakterna digitaliseringen av miljoner svenska hushåll. Det finns dock inga radiosändningar i digitalboxarna, parabolerna eller kabelnäten trots att systemen är förberedda för digitalradio.

Sveriges Radio är inte intresserat, berättar Lennart Ivarsson, informationschef på Teracom.

– Vi har en teknisk lösning för att få in digital radio i digital-tv-nätet. Vi har haft en diskussion med Sveriges Radio. De har väl inte tackat nej men just nu har det inte funnits något intresse för att lägga in digitalradion i tv-utbudet.

Få lyssnar på dab
Nu i oktober är det 10-årsjubileum för Sveriges Radios digitalradiosändningar i dab – digital audio broadcasting. Men jublet uteblir, få apparater har sålts och bara några tusen lyssnar på dab till en kostnad av 400 miljoner kronor.

Det skulle räcka med en fiberkabel under radiohusparkeringen över till tv-huset i Stockholm, sedan kunde Sveriges Radios 15 digitalkanaler snart höras i miljoner hem via alla nya tv-boxar, paraboler och kabelnät. Men Sveriges Radio satsar hellre på fortsatta egna dab-sändningar, enligt biträdande utvecklingsdirektör Karin Granström eftersom radio via tv-nät inte fungerar i bil och blir för dyrt.

– Där måste vi göra en avvägning av hur mycket resurser som vi kan lägga på olika distributionsvägar. Det är sändningen vidare från tv-huset som kostar pengar och kostnaden måste relateras till hur mycket pengar vi vill lägga på innehållsproduktion och program som lyssnarna vill ha.

”Dab enda digitalvägen”
Nu har SR sänt dab-radio i tio år och väldigt få lyssnar, hur länge håller Sveriges Radio ut?

– Det är en bra fråga, men det är väldigt viktigt för oss att hitta en distributionsväg som ger de fördelar som radion har i dag, säger Karin Granström, biträdande utvecklingsdirektör på Sveriges Radio.

Enligt radions styrelseordförande Ove Joanson är dab den enda digitalväg som kan ersätta dagens fm. Sveriges Television å sin sida har tagit principbeslut om att finnas med på alla nya digitalvägar från frimärks-tv i mobilen till skarp storbilds-tv, hdtv.

BBC och YLE använder tv
I Storbritannien når redan ett 20-tal radiokanaler miljoner lyssnare via digital-tvnätet. Och Finlands Radio, YLE, lägger ner radio-dab och sänder tio radiokanaler via digital-tv-nätet istället. Det berättar Annika Nyberg, programdirektör på YLE.

– Just nu så finns det plats för att också sända radio. Vi har sedan tidigare också sänt analog radio via tv-nätet så varför inte sända digitalradio via det digitala tv-nätet?

I Sverige grubblar nu Kulturdepartementet på om inte dab-radion ska ersättas av modernare teknik. Biträdande enhetschef Åsa Finnström säger till Ekot att radiokanaler kunde gett digital-tvboxarna ett mervärde, att inget hindrar Sveriges Radio att söka tillstånd för sådana digitalsändningar men att radion inte visat intresse.

På måndag 3 oktober är det sista dagen för Sveriges Radio att ansöka hos Radio- och tv-verket om radiosändningar via det digitala tv-nätet.

Per Gulbrandsen
per.gulbrandsen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".