Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

EU vill lätta på BSE-regler

Publicerat söndag 2 oktober 2005 kl 08.30

EU överväger att minska på de stränga åtgärderna kring galna kosjukan. Orsaken är att antalet fall gått ner så kraftigt att den fruktade sjukdomen anses vara under kontroll.

Redan under hösten kan förslag komma om att mildra flera regler kring både försäljning och kontroller, säger jordbruksverkets chefsveterinär Leif Dennberg.

– Man ser ju nu att antalet BSE-fall går ner. På två har de faktiskt gått ner från cirka 2 000 fall till cirka 600. Vi ser en väldigt bra effekt av de åtgärder som EU har satt in, säger Leif Dennberg.

Mycket färre fall idag
När situationen var som värst en bit in på 1990-talet upptäcktes runt 40 000 fall av galna kosjukan eller BSE inom EU varje år. Idag kan antalet fall räknas i några hundra och i princip finns idag ingen nysmitta enligt experterna.

– Det finns fall som dyker upp fortfarande men man har ringat in den perioden när de har blivit smittade, därför kan man börja diskutera olika typer av lättnader i de mycket stränga regler som man har idag, säger Dennberg.

Reglerna har haft effekt
Det som gett effekt är enligt Leif Dennberg de hårda reglerna, exempelvis förbudet mot kött- och benmjöl i allt foder och att vissa riskdelar plockas bort vid slakt, som hjärna och ryggmärg, men också en väldigt stor provtagning som samtidigt kostar EU-länderna miljardbelopp.

Med minskad risk anser EU-kommissionen att det är dags att diskutera en mildring av flera av reglerna. Frågan har behandlats vid flera möten under den gångna veckan.

Det kan till exempel handla om att upphäva förbudet mot kött- och benmjöl till grisar och fjäderfä, möjlighet att åter använda ryggkotpelaren av unga djur och en minskad provtagning.

Export från Storbritannien
Det diskuteras också om Storbritannien, som drabbats värst av BSE, ska få börja exportera nötkött igen. Redan i höst kan de första förändringarna komma, men frågan är om inte det innebär ökade risker för ett sjukdomsutbrott igen.

– Man kommer inte att dagtinga med konsumenternas hälsa, utan allting ska stå på vetenskaplig grund. Eftersom detta är väldigt stora kostnader för EU årligen är det viktigt att åtgärderna är relevanta, säger Leif Dennberg på Jordbruksverket.

Du ser ingen risk att man tittar för mycket på kostnaderna och därmed har för bråttom?

– Jag tror att man kommer att ta detta successivt och man kommer att följa detta från EU:s livsmedelssäkerhetsmyndighet också, så att det står på en vetenskaplig grund.

Vad betyder lättnader i reglerna för Sverige?

– Sverige är med och finansierar en väldigt stora övervakningen av friska djur i EU och vi är intresserade av att man tänker ungefär som vi gör i Sverige, att man mer tittar på riskdjuren. Då skulle också kostnaderna kunna gå ner totalt sett, säger Leif Dennberg på Jordbruksverket.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".