Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Regnbågsbarnen" blir allt fler

Publicerat söndag 2 oktober 2005 kl 12.46

Fler och fler barn föds och växer upp i familjer med homo- eller bisexuella föräldrar. Stockholms stad har dragit igång ett projekt inom förskolan för att öka öppenheten i arbetet med de så kallade regnbågsbarnen och deras familjer.

Syftet med projektet i Stockholm är att dessa barn inte ska riskera något utanförskap för att deras familjer är annorlunda.

Olle 4,5 och lillasyster Ellen 1,5 är bara två i den växande skaran regnbågsbarn i förskolan. Deras ena mamma Ulrika Palm kan berätta om hur olika mottagandet på förskolan kan vara. På sitt första dagis blev Olle retad för att han inte hade någon pappa hemma och att han hade röda skor.

– Vi bad att de på en samling skulle ta upp att det okej att tycka om alla färger. Då säger de att det nog är för att han inte har någon manlig förebild som han tycker att det är jobbigt när de andra barnen retas. Då kände vi att det var dags att söka oss nya vägar och vi sa upp den förskoleplatsen för Olle, säger Ulrika Palm.

På den nya förskolan där både Olle och Ellen går sin första termin är det helt annorlunda.

”Personalen jobbar med empati”
– De jobbar oavbrutet med empati och det märks så väl bland både personalen och barnen. Olle är både riddare och prinsessa. Han har sina röda tröjor och röda skor och är inte annorlunda. Här leker både killar och tjejer med Barbie och byter till de finaste klänningarna för Ken har så tråkiga kläder på sig. Barbieflickorna gifter sig med varandra och Olle är fullkomligt normal och vanlig här.

Syftet med projektet Regnbågsbarn i Stockholm är att inga barn ska hamna utanför. Till att börja med ingår sex enheter med flera förskolor i varje enhet. De ska bland annat få utbildning och utarbeta handlingsplaner för arbetet med regnbågsbarnen. Och det här angår alla förskolor, säger projektledaren Ann-Katrin Bergström. Det gäller inte bara dem där det går barn till homosexuella föräldrar.

– Förr eller senare kommer de att hamna i den situationen när de har en regnbågsfamilj i dörren. Har de inte det kommer de få kunskap om attityder och normer. För att motverka eventuell mobbning och liknande skulle man kunna prata även med små barn om olika typer av kärlek och att familjer kan se olika ut, säger hon.

Många hör inte hemma i kärnfamiljen
I dag är förskolan genom sånger, ramsor och lekar i huvudsak inriktad på kärnfamiljen med mamma-pappa-barn. Därför kommer det här projektet också vara till hjälp för andra barn som inte passar in i den mallen, som adoptivbarn och barn till ensamstående, säger Ann-Katrin Bergström.

Hon har mest mött nyfikenhet och engagemang ute på förskolorna. Men på vissa håll kan personalen ha en föreställning om att de måste ta på sig rollen att vara en motvikt till den annorlunda familjebilden och erbjuda mer traditionella normer i förskolan. Enligt projektet är det bättre att bejaka barnet och den familj han eller hon tillhör.

Än så länge finns det här förskoleprojektet bara i Stockholm. Men Ann-Katrin Bergström tror att det kommer att spridas och att det behövs överallt.

Öppnare attityd
I takt med att attityderna blir öppnare blir det också fler homosexuella som får barn, säger Ulrika Palm, mamma till Olle och Ellen.

– Det känns som om det är en riktig babyboom. När vår son var på sin första Pridefestival var det han och två-tre andra barn till som var med. Går man på Pride nu i år finns det ett enormt barntält och det är hur många barn som helst, och man ser gravida överallt. Det är helt underbart att se, säger hon.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".