Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Långsam statskupp pågår i Nicaragua"

Publicerat söndag 2 oktober 2005 kl 12.53
Sandinisterna hotar ta över, enligt presidenten.

I Nicaragua pågår en statskupp i ultrarapid. Det hävdar landets president Enrique Bolanos och många håller med honom. I spetsen för den långsamma kuppen står sandinisternas ledare, den förre presidenten Daniel Ortega.

Nicaraguas president, Enrique Bolanos, är Latinamerikas mest maktlöse president. Snart kan han bli än mer maktlös, förlora sin immunitet och till och med ställas inför rätta.

Inte för att han gjort något brottsligt utan för att det i Nicaragua är oppositionen som bestämmer den politiska agendan och inom oppositionen är det Daniel Ortega som styr och ställer.

Ortega på väg att lyckas
Sandinisternas ledare Daniel Ortega, som var president under hela 1980-talet och som sedan förlorade tre val i rad, arbetar nu systematiskt för att segra i det presidentval som ska hållas nästa år. Och han är på god väg att lyckas.

Genom en pakt med den förre presidenten, liberalen Arnoldo Aleman, kontrollerar Daniel Ortega nu såväl parlamentet som Högsta domstolen och valmyndigheten. Det har gjort att han har kunnat olagligförklara sandinistiska kandidater som är i opposition till honom.

Han har kunnat modifiera det 20-åriga fängelsestraff för korruption som Arnoldo Aleman dömts till så att Aleman idag i praktiken kan röra sig fritt som han vill. President Bolanos och regeringen har han kunnat binda till händer och fötter.

Paralyserat land
Politiskt är Nicaragua ett paralyserat land. Ekonomiskt står det på gränsen till katastrof. Inget land i Centralamerika befinner sig i en lika kritisk situation.

Sedan ett halvår tillbaka har därför de Amerikanska staternas organisation, OAS, försökt få till stånd en nationell dialog för att lösa dödläget.

Efter många turer är det meningen att dialogen ska börja i veckan som kommer. Men det finns inga som helst garantier för att den blir av.

Presidentens immunitet står på spel
Istället kan det bli så att en domstol, på Ortegas uppmaning, kommer att strippa hela regeringen och kanske även president Bolanos på deras parlamentariska immunitet.

Sex regeringsledamöter har redan drabbats. Oppositionen hävdar att immuniteten hävts för att undersöka anklagelser om korruption – anklagelser utan grund, enligt de flesta observatörer.

Vad det egentligen handlar om är, enligt president Bolanos, en statskupp i ultrarapid, en manöver för att erövra regeringen – den enda del av makten som Ortega ännu inte kontrollerar.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".