Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Stadsjeepar allt dyrare att försäkra

Publicerat söndag 2 oktober 2005 kl 16.48
Ägare till stadsjeepar kan få betala mer.

De så kallade stadsjeeparna blir allt dyrare att försäkra när försäkringsbolagen ser över trafikförsäkringarna. Orsaken är att stadsjeepar vid kollisioner orsakar svåra skador på fordonen som de krockar med.

– Vi har ju sett att de orsakar större trafikskador än vad normala bilar gör. Då blir det större skador på den bil som blir påkörd samt på dem som sitter i den påkörda bilen, med större nackskador och så, säger Mats Green, produktansvarig för motorfordonsförsäkringar på Länsförsäkringar Stockholm.

Att det inte är roligt att bli påkörd av en av de större modellerna av stadsjeepar, talades det mycket om när stadsjeepen blev ett begrepp för några år sedan.

Nya svenska underlag
Det var från erfarenheter i USA som man kände till att tunga stadsjeepar eftersom de är stora och tunga mosar de fordon som de krockar med.

Men nu börjar det finnas underlag från skadestatistik från de svenska försäkringsbolagen som helt och hållet bekräftar de farhågorna, att medan de som sitt i stadsjeepen klarar sig bra så blir det stora skador både på fordonen som de krockar med och på dem som sitter i den andra bilen.

Därför får nu ägarna till stadsjeepar betala allt högre försäkringspremier.

Flera har redan höjt
Länsförsäkringar har nyligen höjt premierna, Trygg Hansa håller just på att höja dem och Folksam, som just nu gör en översyn av sina premier, kan också komma att höja, och det är de tre bolagen som dominerar den svenska marknaden för bilförsäkringar.

Medan många av de vanliga familjebilarna har färre skador och därför har fått sänka premier har stadsjeeparna under de gångna åren ständigt blivit dyrare att försäkra, säger Mats Green på Länsförsäkringar Stockholm.

– Det är ju så det går till. Det är risken för att orsaka skada som man tar ut försäkringspremier för, säger Mats Green.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".