Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Många diskrimineras i vardagen

Publicerat måndag 3 oktober 2005 kl 06.00

Varannan person som är av utländsk härkomst, är funktionshindrad eller lever ihop med någon av samma kön upplever sig vara diskriminerad. Det visar en stor undersökning som offentliggörs på måndagen.

Det finns stora likheter i hur grupperna upplever sin situation, och flesta upplever en upprepad sämre behandling, säger handikappsombudsmannen Lars Lööw.

– Det är onekligen en stor grupp människor som i sin vardag upplever diskriminering. Vi kan också se att det här är någonting som många människor upplever ofta och regelbundet.

Varannan diskriminerad
Mobbning på arbetsplatsen. Att bli bortsorterad när man söker arbete. Sämre bemötande i butiker. Att inte vara välkommen på krogen eller inte kunna ta sig in rent fysiskt.

Den behandlingen upplever många som är av utländsk härkomst, är funktionshindrade eller lever ihop med någon av samma kön.

Varannan person i de här grupperna upplever sig vara diskriminerad, och de flesta har utsatts för en diskriminerande handling det senaste halvåret.

”Yngre behandlas sämre”
Kvinnor med handikapp är de som i högst grad känner sig utsatta. Kvinnor med utländsk härkomst upplever minst diskriminering. Men alla de undersökta grupperna visar likheter i hur ofta man känt sig utsatt och i vilka situationer.

Yngre upplever att de behandlas sämre än äldre, och det gäller framförallt personer med utländsk härkomst.

Ett bra mått
Diskrimineringen på grund av sexuell läggning, utländsk härkomst eller funktionshinder, har undersökts av Handikappsombudsmannen, Ombudsmannen mot etnisk diskriminering och Ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning.

Undersökningen omfattar 6 000 personer. Den gäller upplevd diskriminering, men enligt handikappsombudsmannen Lars Lööw så är det ett bra mått för att se hur stor den faktiska diskrimineringen är i samhället.

– Vi kan inte begära av dem vi frågar att de själva ska göra en ordentlig utredning av lagstiftningen. De flesta situationer som beskrivs i undersökningen är ändå situationer där det finns möjligheter att få det prövat i dag, säger handikappsombudsmannen Lars Lööw.

Andreas Öbrink
andreas.obrink@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".