Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Inga besked till sjukskrivna vid försäkringskassor

Publicerat tisdag 21 maj 2002 kl 12.47
Socialförsäkringsminister Ingela Thalén har inga konkreta besked eller löften när det gäller det stora antalet sjukskrivna inom landets försäkringskassor. Sjukskrivningarna inom försäkringskassorna leder bland annat till att långtidssjukskrivna får vänta på rehabilitering för att kunna återgå till sina arbeten.
Socialförsäkringsminster Ingela Thalén hänvisar bland annat till tidigare lagda förslag om organisationsförändringar som innebär att handläggningen av vissa mer komplicerade försäkringsärden koncentreras till vissa försäkringskassekontor. Ny teknik och förändringar när det gäller arbetsskadefrågor är att vänta, säger Thalén. Hög arbetsbelastning Orsaken till det stora antalet sjukskrivna vid landets försäkringskassor är framförallt den allt högre arbetsbelastningen i och med att antalet sjukskrivna har ökat totalt sett i hela landet. Sedan 1998 har antalet sjukfall som försäkringskassorna ska handlägga mer än fördubblats, från ca 140.000 till dagens omkring 300.000 sjukfall. Utbetalning försenad Det får konsekvenser att så många är sjukskrivna idag, främst på grund av stress. På vissa platser i landet är utbetalningen av sjukersättning försenad, även om sammantagna rikssiffor visar utbetalaningarna sker i tid. Rehabiliteringen av långtidsjukskrivna försvåras på grund av personalbristen. Handläggarnas knappa tid påverkar även deras bedömningar, säger Leif Westerlindh som är sjukförsäkringschef vid Riksförsäkringsverket. RFV begär extrapengar Enligt Leif Westerlindh krävs större ekonomiska resurser, RFV har begärt ytterligare 250 miljoner kronor från regeringen för nästa år och ytterligare 400 miljoner kronor extra året därpå. Men det kommer att dröja innan försäkringskassorna är i kapp säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".