Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

JK säger nej till förebyggande avlyssning

Publicerat tisdag 4 oktober 2005 kl 05.00

Förslaget att göra det lättare för polisen att i hemlighet telefonavlyssna och kameraövervaka personer som misstänks för att planera brott har fått ett blandat mottagande. Flera tunga remissinstanser säger ja till förslaget, men Justitiekanslern säger nej.

– För mig är det största problemet att man inte vet hur det kommer att tillämpas och hur ingripande det ska vara i människors privatliv. Men sedan är det ju naturligtvis ett problem att om man faktiskt tillåter en mycket omfattande övervakning av människor så leder det till en ofrihetskänsla i samhället, säger justitiekansler Göran Lambertz.

Enligt förslaget skulle såväl Säkerhetspolisen som den öppna polisen i hemlighet kunna utföra bland annat kameraövervakning, telefonavlyssning, husrannsakan och postkontroll i förebyggande syfte.

Det ska alltså räcka med misstankar om att ett brott som hotar rikets säkerhet planeras.

Tveksamt ja från JO
Drygt 30 myndigheter och organisationer har nu lämnat sina synpunkter på förslaget. Många är försiktigt positiva, visar en genomgång som Ekot har gjort.

Bland de som säger ja finns Riksåklagaren, flera domstolar och Justitieombudsmannen. Men enligt chefs-JO Mats Melin var det inget lätt beslut.

– Tvekan beror på att grundregeln i vårt samhälle och i varje rättsstat måste vara att jag ska kunna tala med mina vänner i telefon utan att Säpo eller den öppna polisen lyssnar på vad vi säger, säger Mats Melin.

Vissa undantag
JO säger ändå att vissa undantag måste man göra för att undanröja hot mot det demokratiska samhället.

Därför valde han att säga ja till förslaget med villkoret att det måste skapas ett granskningsorgan som kan ta tillvara allmänhetens intresse.

– Det här är ett område där allmänheten inte kan få någon direkt insyn. Då måste någon annan, på allmänhetens uppdrag, kontrollera vad Säkerhetspolisen och säkerhetsorganen har för sig. Det är från min sida ett villkor för att man över huvud taget ska kunna överväga att gå vidare på den här vägen, säger Mats Melin.

”Oskyldiga övervakas”
Advokatsamfundet tillhör dem som inte tycker att förslaget bör genomföras. Det skulle få till följd att en mängd oskyldiga övervakas, skriver samfundet.

Det har blivit allt vanligare att den personliga integriteten kommer i skymundan när det handlar om att bekämpa brott, anser Justitiekansler Göran Lambertz.

– Vi måste akta oss för att det blir alltför mycket av det. Det blir obehag, misstankar, ofrihet, ryktesspridning och allt möjligt obehagligt av integritetsintrång som går alltför långt, säger JK.

Nu ska justitiedepartementet gå igenom remissvaren innan man skriver det slutliga lagförslaget.

Nina Odermalm Schei
nina.odermalm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".