Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svårt få hjälp efter långtidssjukskrivning

Publicerat tisdag 4 oktober 2005 kl 05.00

Försäkringskassan har problem med samordningen av hjälpen till de långtidssjukskrivna så att de kan komma tillbaka till jobbet. Antalet personer som är långtidssjukskrivna fortsätter därför att öka. 

Elisabeth Lindmark i Bålsta, i Uppsala län, jobbade inom vården och drabbades av en arbetsskada.

För fyra år sedan fick hon sjukersättning, men någon hjälp att komma tillbaka har hon inte fått, säger hon.

– Ingen rehabilitering, ingenting har jag fått. Ändå har jag pålyst det, mina läkare har påpekat det och skrivit till Försäkringskassan, men det har aldrig hänt någonting. Nu ska man kanske om ett år se vilka mina möjligheter är att kunna återkomma till arbetslivet, säger Elisabeth Lindmark.

Vad tänker du om det?

– Det är sorgligt, för då har det gått åtta år. Åtta år av ens liv är lång tid. Man tappar tron på sig själv när man går hemma och inte mår bra och inte vet vad man ska kunna lämpa sig för.

Skadade nacken
Elisabeth Lindmark jobbade inom vården. I samband med ett lyft fick hon en patient över sig och skadade nacken. Hennes hopp är att få börja arbeta igen i lugnt tempo för att komma tillbaka.

Ansvaret för att samordna rehabiliteringen av sjukskrivna har Försäkringskassan, men Ulf Pettersson, verksamhetschef vid Försäkringskassan i Uppsala län, säger att där har man fullt upp med annat.

– Vi har inte gjort så mycket tid hittills, nej. Vi har inte haft de resurserna. Med 12 00 ärenden så är det viktigare att vi får ut pengarna till dem som är försäkrade än att vi jobbar med rehabilitering i sjukersättningsärenden, säger han.

Färre korta sjukskrivningar
Den senaste statistiken från Försäkringskassan visar att det så kallade ohälsotalet minskar.

Bakom minskningen ligger framför allt färre korta sjukskrivningar medan de långtidssjukskrivna däremot blir allt fler.

Just är 537 000 personer långtidssjukskrivna med sjukersättning, många i praktiken förtidspensionerade.

Hur många av dem som verkligen får hjälp med rehabilitering vet inte Försäkringskassan, eftersom det inte finns någon samordnad statistik.

”Samordning inte rehabilitering”
Försäkringskassans generaldirektör Curt Malmborg anser att ansvaret i stället ligger hos sjukvården, arbetsgivarna och arbetsförmedlingen.

– Jag kan bara konstatera att försäkringskassan har en samordningsroll, men de är inte den som ska sköta rehabiliteringen, säger han.

– Försäkringskassan botar ju inte människor, gör inte människor friska. Rehabilitering som ska göras inom vården av arbetsgivarna och arbetsförmedlingen. Vi har en svårighet i det här samordningsuppdraget för vi har ju inga sanktionsmöjligheter, vi kan inte bötfälla personer som inte fullgör sina skyldigheter, säger Curt Malmborg.

Jonas Alsgren, SR Uppland
jonas.alsgren@sr.se

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".