Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mp-motion för större frihet för skolor

Publicerat tisdag 4 oktober 2005 kl 06.11

Miljöpartiet sätter hård press på regeringen inför förhandlingarna om den nya skollagen. Partiet har lämnat in en motion till riksdagen med de viktigaste förslagen.

Miljöpartiet vill att kommunala skolor ska bli friare och ha egna ämnen inom skolans val.

Kommunala skolor ska också få ha egna kursplaner om Skolverket anser att planerna håller godkänd kvalité, enligt miljöpartiet.

Bröt förhandlingar
I våras bröt miljöpartiet förhandlingarna om den nya skollagen, eftersom regeringen vägrar diskutera miljöpartiets förslag.

Partiet träffade istället de fyra borgerliga partierna, som lovade stödja miljöpartiets tankar för att få majoritet i riksdagen, också när det gäller etableringsfrihet för privata förskolor.

Överenskommelse viktig
För socialdemokraterna är det mycket känsligt.

Det anses viktigt för regeringen att enas med miljöpartiet om hela den nya skollagen. Skolminister Ibrahim Baylan skickade till och med ut ett pressmeddelande om att ambitionen var att bli överens.

I nästa vecka ska förhandlingarna återupptas samtidigt som miljöpartiet på tisdagen lämnar in en motion till riksdagen med sina olika förslag. Det sätter hård press på regeringen.

Borgerliga kan avgöra
Om förhandlingarna spricker igen, går frågorna om kommunala skolors frihet så småningom till omröstning i riksdagen. Där kan miljöpartiet räkna med att få igenom förslagen med stöd av de borgerliga partierna.

– Vi vill kunna yrka bifall för våra förslag om vi inte kan komma överens, säger Mikaela Valtersson, miljöpartiets förhandlare i skolfrågor.

Vilken roll spelar förhandlingarna med regeringen då?

– Jag vet inte riktigt hur de återupptagna förhandlingarna kommer att vara , men vår prioritering har varit att försöka komma överens med regeringen och vänsterpartiet, men det var mycket som skilde oss åt i våras när vi lämnade förhandlingarna. Det är i ganska stora frågor som vi inte är överens, säger hon.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".