Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Byggindustrin vill avskaffa allt byggstöd

Publicerat tisdag 4 oktober 2005 kl 09.40
Stödet borde slopas, tycker byggindustrin.

Byggindustrin vill slopa allt stöd till bostadsbyggandet. Industrin anser att regeringens arbetsgrupp går fel väg när den vill avskaffa räntebidragen, men införa ett nytt investeringsbidrag för bostadsbyggande.

– Det är lite att gå ur askan i elden. Vi applåderar förslaget att ta bort räntebidragen men att sedan införa ett nytt investeringsbidrag då är vi ju tillbaka vid att vi får en typ av stöd till en bransch som inte vill ha stöd, säger Björn Wellhagen, ansvarig för bostadsfrågorna på Sveriges Byggindustrier.

Byggindustrin upprepar sin gamla ståndpunkt; marknaden ska sköta sig själv, och vi vill inte ha några bidrag.

Investeringsbidrag
När regeringens arbetsgrupp för bostadsfinansieringen från 2007 föreslår att räntebidragen avskaffas så applåderas det alltså av Byggindustrin. Räntebidraget kostar staten i år 1,8 miljarder. Och förslaget gäller en successiv avveckling under åtta år.

Räntebidraget ska då ersättas av ett investeringsbidrag för nya hyresrätter. Som mest ska det ge 360 000 kr till en hyresrätt i Stockholm. Att jämföra med det tidigare investeringsstödet som som mest gav 210 000 kr. En 70-procentig höjning alltså.

Men regeringens utredare säger inget om hur många lägenheter som ska byggas, eller hur länge bidraget ska gälla.

Lågt bostadsbyggande
Att byggandet nu är mer än 30 000 lägenheter imponerar inte på Sveriges Byggindustrier. Här tycker man att nivån borde vara 50 000 de närmaste tio åren.

– Regeringen har slagit sig för bröstet och sagt att vi har ett stort bostadsbyggande, men vi bygger fortfarande betydligt färre bostäder per 1 000 invånare än vad man gör i alla andra nordiska länder, säger Björn Wellhagen.

Bland andra Boverket anser att de statliga bidragen varit helt avgörande för byggande av hyresrätter de senaste åren. Men det avgörande är snarare hyressättningen, enligt Björn Wellhagen.

– Den har ju en begränsande inverkan genom att det inte är lönsamt att bygga hyresrätter i vissa delar av landet.

Då tycker ni att det är viktigt att ta bort bruksvärdessystemet också?

– I första hand ska vi ha en friare tillämpning av det hyressättningssystem som finns när det gäller nyproducerade hyresrätter, säger Björn Wellhagen, Sveriges Byggindustrier.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".