Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Trio får fysikpriset för optikforskning

Publicerat tisdag 4 oktober 2005 kl 11.51
1 av 3
Theodor Hänsch, en av tre fysikpristagare.
2 av 3
Roy Glauber
3 av 3
John Hall

Uppdaterad 16:30
Nobelpriset i fysik går till de amerikanska forskarna Roy Glauber och John Hall samt till tysken Theodor Hänsch. De får priset för sina insatser inom optik.

Glauber har gjort en teoretisk beskrivning av ljuspartiklarnas uppträdanden.

Glauber lade grunden till kvantoptiken
Han får priset för ”hans bidrag till den kvantmekaniska teorin för optisk koherens”, enligt Kungliga Vetenskapsakademiens motivering.

Glaubers forskning har lagt grunden till kvantoptiken. Han har klargjort de grundläggande skillnaderna mellan värmeljuskällor som glödlampor, med en blandning av frekvenser och faser, och lasrar som ger bestämd frekvens och fas.

John Hall och Theodor Hänsch belönas för utvecklingen av laserbaserad precisionsspektroskopi, det vill säga färgbestämning av atomers och molekylers ljus, med yttersta noggrannhet.

Motvieringen lyder: ”För deras bidrag till utvecklingen av laserbaserad precisionsspektroskopi, inkluderande den optiska frekvenskamstekniken.”

”Det handlar om ljus”
Upptäckterna från Hall och Hänsch har bidragit till utvecklingen av lasrar med extrem färgskärpa, extremt noggranna klockor och förbättrad GPS-teknik.

Det här är en teknik som har fått stor praktisk användning. Inte minst i form av navigationssystemet GPS.

– De här GPS-systemen kommer att kunna förbättras. Man kommer att kunna förbättra kommunikationen mellan till exempel rymdfärjor, med stora avstånd i tid och rum, när man med enorm precision behöver kunna tala om var i Universum man befinner sig. Det har även tillämpning i kvantdatorer och i kvantkommunikation och kanske även i telekommunikation.

Vad finns det för utvecklingsmöjligheter med det här?

– Varje gång man passerar en ny nivå av noggrannhet när det gäller i synnerhet ljus så kommer nya tillämpningsmöjligheter. Det har vi sett inte minst med GPS-tekniken. Här kommer vi alltså en faktor tusen längre. Vad det kommer att innebära i olika sammanhang kanske vi inte kan förutsäga just nu, säger Börje Johansson.

Lasertekniken har alltså möjliggjort en oerhörd precision för mätningar av olika slag när man använder ljushastigheten för att mäta avstånd.

En meter definieras inte med hjälp av måttband utan med hjälp av ljusets hastighet.

Och kanske kan man med hjälp av den här tekniken i framtiden konstatera att en av fysikens lagar, tyngdkraften, inte är så konstant som man har trott, säger Börje Johansson.

– Den som talar om hur stark kraften på vår kropp ifrån jorden är. Det skulle kunna tänkas att vi med tiden blir lite lättare. Det finns vissa belägg för att naturkonstanterna kanske inte är riktigt konstanta och det här är en teknik som skulle kunna ge upplysningar om det här.

Vad skulle man kunna ha för nytta av det?

– Ja, det vet jag inte. Det är kanske en bra bantningsmetod. Men det skulle ta lite tid, säger Börje Johansson vid Uppsala universitet.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Fysikpristagarna 2005

Roy Glauber är 80 år och verksam vid Harvarduniversitetet i Cambridge, USA.

John Hall är 71 år och är verksam vid The National Insitute of Stadards and Technology samt vid University of Colorado i USA.

Theodor Hänsch är 63 år och föreståndare för Max Planck-instiututet för kvantoptik i Garching, samt professor vid Ludwig-Maximilians-Universität i München.

Prissumman är på 10 miljoner kronor, varav Glauber tilldelas hälften, medan Hall och Hänsch får dela på den andra hälften.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".