Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Snabb legitimation gav invandrare jobb

Publicerat tisdag 4 oktober 2005 kl 16.45

I Skåne har 262 invandrare med kvalificerade utbildningar fått jobb sedan de fått hjälp av både arbetsförmedling och arbetsgivare att snabbare få yrkeslegitimation. Det visar en utvärdering som Arbetslivsinstitutet gjort.

Arbetslöshet eller underkvalificerade arbeten har bytts mot jobb som motsvarar utbildningen.

– Ja, jag är mycket nöjd med resultatet. Det är oerhört glädjande. De är ute nu och gör en vettig insats. De bidrar till samhällsutvecklingen och välfärden, och de försörjer sig själva, säger Allan Waktmar som är chef för arbetsförmedlingen Nya invandrare och initiativtagare till projektet Integration legitimationsyrken.

För tre år sedan började länsarbetsnämnden prova en modell som innebär att olika myndigheter samarbetar för att förkorta och effektivisera vägen till legitimation för till exempel läkare, tandläkare, sjuksköterskor och apotekare som kommer från länder utanför EU.

Anpassad svenska
Region Skåne har ställt upp med praktikplatser med kvalificerad handledning. Svenskundervisningen med språkprov har anpassats till de olika yrkesgruppernas behov. Lamia Abdulrahim är läkare och öron näsa hals-specialist från Irak. Hon kom till Sverige för tre år.

– Utan det här var det så svårt för mig att hitta ett jobb som läkare, säger hon.

En anledning till att Region Skåne att ställt upp med praktikplatser och erbjudit provanställningar har varit ett stort behov av kvalificerad arbetskraft i sjukvården.

Många deltagare i projektet har i flera år själva försökt att skaffa praktikplatser och legitimation, men det är en komplicerad process som man inte klarar på egen hand:

– Nej, det gör man inte därför att det är alldeles för många instanser inblandade. För den enskilde invandraren som kommer till Sverige är det perhört besvärligt att navigera mellan de olika myndigheterna, säger Allan Waktmar.

Modell för fler branscher
Han tycker att det här är det en modell som flera branscher som kräver kvalificerad arbetskraft kan ta efter.

– Jag ser egentligen inga hinder så länge det finns intresserade arbetsgivare som kan tänka längre än till budgetårets slut.

262 invandare har nu arbeten som de är utbildade för. Lamia Abdulrahim jobbar nu som läkare i Kristianstad.

– Jag känner mig som en ny människa. Mitt jobb var mitt liv, och jag har hittat mitt jobb, säger Lamia Abdulrahim.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".