Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

EU-parlamentet skärper kemikalielagen

Publicerat tisdag 4 oktober 2005 kl 16.45

Europaparlamentets miljöutskott röstade på tisdagen igenom en tuffare kemikalielagstiftning i EU. Den nya lagstiftningen har väckt häftig debatt och skarpa motsättningar mellan miljöorganisationer och industri.

Dagens förslag från miljöutskottet innebär att industrin måste informera om kemikaliernas egenskaper.

EU-kommissionens förslag till en ny kemikalielagstiftning, REACH, är ett av de största och mest komplicerade lagstiftningsärenden som legat på EU:s och Europaparlamentets bord.

Förslaget gäller en modell för hur man registrerar, godkänner, kontrollerar och begränsar kemikalier som finns på marknaden och det har orsakat våldsamma protester från framförallt kemiindustrin som hävdar att det orsakar så stora kostnader att massor av jobb skulle försvinna.

Enklare förslag
Lagförslaget har nu manglats genom nio utskott i Europaparlamentet. En majoritet i både utskottet för industri och för den inre marknaden ville förenkla förslaget ännu mer och minska företagens skyldigheter, särskilt för små och medelstora företag.

Industriutskottet, där den svenska centerpartisten Lena Ek var föredragande, vill bland annat förenkla skyldigheterna för kemikalier som tillverkas i lägre volymer.

Ja till registrering av kemikalier
De ledamöter av miljöutskottet som vill se en skärpning av REACH har riktat mycket skarp kritik mot industriutskottet, men de vann flera framgångar i omröstningen i deras eget utskott.

En majoritet sa ja till att kraven på registrering av kemikalier som tillverkas i kvantiteter av 1 till 10 ton ska skärpas.

Det krävs mer information om innehållet i kemikalier som tillverkas i större volymer upp till 100 ton och majoriteten i miljöutskottet stödjer också kravet på att farliga substanser ska ersättas av säkra kemikalier om sådana redan finns på marknaden.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".