Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vänsterpartiet vässar feministisk profil

Publicerat tisdag 4 oktober 2005 kl 17.45

För att möta konkurrensen från Feministiskt initiativ skärper nu vänsterpartiet sina feministiska förslag. Bland annat kräver vänsterpartiet nu återigen att regeringen inrättar ett särskilt jämställdhetsdepartement.

– Jag tror att det framför allt skulle innebära att man fick ett tydligare ansvar. Idag har varje departement och varje minister sitt eget ansvar för att föra fram jämställdhetspolitiken på sina ansvarsområden, men det finns inget övergripande ansvarig i regeringen på de här områdena i de här frågorna, säger partiledaren Lars Ohly.

– Jag tror att alla skulle tjäna på om vi fick en tydlig ansvarfördelning inom regeringen med en minister som hade jämställdhetsarbetet som sitt eget ansvarsområde, enbart, säger han.

Ny medtävlare
Feministiskt initiativ har kommit in som en tydlig medtävlare till vänsterpartiet i frågor om jämställdhet.

Därför är det lätt att tolka flera av vänsterpartiets förslag som ett sätt att möta den hårdare konkurrensen.

Camilla Sköld Jansson, riksdagsledamot i vänsterpartiet har jobbat med de nya förslagen.

– Ja, det är en utveckling av våra krav. Vi har ju tidigare fått riksdagsbeslut på att jämställdhetspolitiken ska bli mera feministiskt, nu kan vi i ord tala om hur vi vill att det konkret ska gå till.

Flera likheter
Men även om Camilla Sköld Jansson inte tycker att vänsterpartiet sneglat på Feministiskt initiativs förslag, så liknar partierna varandra även i andra feministiska frågor.

Båda stödjer, förutom idén om ett jämställdhetsdepartement också förslaget om en ny jämställdhetsmyndighet som självständigt ska bevaka de här frågorna och båda går också till val på delad föräldraförsäkring.

Skillnader finns
Vänsterpartiet föreslår nu också, liksom FI att namnlagen förändras så att man kan välja vilket namn man vill, oavsett kön. Men trots de uppenbara likheterna tycker vänsterpartisten Camilla Sköld Jansson att det finns en viktig skillnad.

– Den stora skillnaden är ju att Feministiskt initiativ är blint för klassorättvisor.

Och hon ser positivt på den nya konkurrensen:

– Får vi nu ett ytterligare riksdagsparti, som kandiderar till riskdagen, vilket vi får, så kommer kanske debatten att lyftas och vi får faktiskt möjlighet att visa vår politik, säger hon.

Daniel Alling
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".