Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Pojkar skadas vid illegal omskärelse

Publicerat onsdag 5 oktober 2005 kl 06.00

Fortfarande utförs omskärelse av pojkar utanför sjukvården. Den lag som kom 2001 och som skulle skydda pojkar från skador vid omskärelsen har inte haft avsedd effekt, anser Socialstyrelsen.

I flera fall har föräldrar fått söka vård när deras söner fått komplikationer efter ingreppet.

– Det finns alltså pojkar som kommer till skada vid omskärelseverksamhet, trots att lagen finns, säger Torsten Mossberg, som är chef för Socialstyrelsens regionala tillsynsenhet i Stockholm.

Hur vanligt är det?

– Det är nästan omöjligt att ha en uppfattning om. Det är ganska få som är registrerade som komplikationer. Komplikationsregistreringen, särskilt i öppen vård, är ganska ofullständig, så det kan inte Socialstyrelsen ha någon uppfattning om.

Den nya lagen kom till för att omskärelse av pojkar skulle ske under betryggande former. Enligt lagen får pojkar under två månaders ålder omskäras av personer med tillstånd från Socialstyrelsen. Är de äldre än två månader måste ingreppet göras av legitimerad läkare. Och för de yngsta har lagen inneburit en förbättring säger Torsten Mossberg.

– De som har begärt tillstånd är i huvudsak rabbiner. Deras verksamhet har förbättrats något i och med att bedövningen numera sköts av legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal och dokumenteras noggrant. Dessutom tror vi att hygienrutinerna förbättrats. Så det har blivit bättre i den judiska verksamheten.

Men vad gäller äldre pojkar förekommer alltså illegal omskärelse. Men det är oklart i vilken omfattning Torsten Mossberg uppmanar alla som känner till sådana fall att polisanmäla.

– Riskerna för komplikationer är minst när pojkarna är mycket små. Men möjligtvis skulle man låta dessa tillstånd utvidgas till dem som gör omskärelser lite senare i pojkarnas liv.

Vad är fördelen med det?

– I och med att det utfärdas tillstånd av Socialstyrelsen kan vi även ha tillsyn och kontroll över den verksamheten, säger Torsten Mossberg.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".