Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Socialstyrelsen skärper tillsynen över KI

Publicerat onsdag 5 oktober 2005 kl 14.00

Socialstyrelsen varnar Karolinska universitetssjukhuset för att de stora besparingarna vid sammanslagningen av Karolinska och Huddinge sjukhus ökar riskerna för patienterna. Socialstyrelsen skärper tillsynen över sjukhuset.

– Vi tror och tycker att man har haft för stort fokus på ekonomi och för litet fokus på patienten, säger Torsten Mossberg vid Socialstyrelsen.

Ända sedan sammanslagningen inleddes i januari förra året har personalen protesterat. Men bråken tycks ha accelererat de senaste månaderna.

Flera avhopp
Flera chefläkare med ansvar för vårdkvaliteten har avgått i protest mot sjukhusledningen och det är allvarligt, säger Torsten Mossberg.

– Vi ser det mest som ett tecken på att man inom sjukhusledningen inte är övernes om hur den här sammanslagningen ska gå till och hur de här besparingarna ska tas in. Det handlar ju om hur mycket man ska reducera personalen bland annat. Så vi ser att det är ett led i att chefläkarna tar ett ansvar för patienternas säkerhet, säger han.

Försämrad tillgänglighet
Många av de så kallade riskindikatorer som ledningen själv framhållit har försämrats – till exempel väntetider och tillgänglighet. Chefläkarna framhåller att uppskjutna operationer och bristande resurser som drabbar patienterna.

Och Socialstyrelsen har uppmanat sjukhusledningen att åtgärda riskerna.

– Nu hoppas vi att vårt besök har den effekten att man arbetar vidare på sitt säkerhetsarbete, avvikelsehantering och kvalitet och har patienten i fokus.

Bör man som patient undvika Karolinska universitetssjukhuset nu?

– Det tror jag inte, det här handlar ju om att det finns risker som jag inte uppfattar har spelat roll för den direkta vården ännu, säger Torsten Mossberg.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".