Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tre får dela på Nobelpriset i kemi

Publicerat onsdag 5 oktober 2005 kl 11.46
1 av 2
Vetenskapsakademien presenterade pristagarna som syns på skärmen längst till höger i bild.
2 av 2
Om Nobelpriset. Klicka för grafik.

Årets Nobelpris i kemi går till tre forskare för deras arbete med att framställa molekyler som kan användas både i läkemedel och plastmaterial. Yves Chauvin, Frankrike och Robert Grubbs och Richard Schrock från USA delar priset.

De tre belönas för ”utveckling av metates-metoden inom organisk syntes”. Det är en av de mest användbara reaktionerna inom den organiska kemin. Det har öppnat möjligheter att framställa många nya läkemedel.

Används dagligen
Metates-metoden används dagligen i kemiindustrin, framför allt i utvecklingen av läkemedel och avancerade plastmaterial.

– Deras utveckling innebar ett genombrott när det gäller att framställa molekylerna genom att använda så kallade katalysatorer. Metates är namn på den process deras insatser gäller. Chauvin var den som kom på mekanismen, vad det var som hände på den molekylära nivån, Schrock och Grubbs utvecklade de praktiska katalysatorerna, säger Bengt Nordén, ledamot av Nobelkommittén och professor i fysikalisk kemi vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg.

Molekyler byter plats
Tekniken går under namnet metates som betyder byta plats. Dans med partnerbyte kallar man det när man kan få molekylerna att byta läge, man flyttar kolatomer och binder dem till andra grundämnen. Med hjälp av olika katalysatorer kan man göra detta på konstgjord väg och få en oändlighet av varianter. I framtiden kan dessa ämnen ingå i läkemedel mot cancer, alzheimer och bakterieinfektioner.

– Jag tror att läkemedlen och den framtida molekylära medicinen är det område som kommer att vara viktigast. Dagens teknik behöver förfinas och detta är ett sätt att effektivare och snabbare framställa molekyler till exempelvis läkemedel. Med effektivare menar jag mindre resurskrävande och mindre spill i form av miljöfarliga ämnen, säger Bengt Nordén.

Vilken typ av läkemedel kan det användas till?

– Det är alla former av läkemedel. Man behöver dock inte använda det till enkla läkemedel som albyl och liknande med enkla molekyler. Detta handlar om betydligt mer komplicerade molekyler. Det kan vara molekyler som kan binda ett visst protein eller som är aktiva vid cancerbekämpning. Det är molekyler som är selektiva och därmed medför mindre biverkningar, säger Bengt Nordén, ledamot av Nobelkommittén.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Kemipristagarna 2005

Yves Chauvin är 74 år och verksam vid Institut Francais du Pétrole i Rueil-Malmaison i Frankrike.

Robert Grubbs är 63 år och verksam vid California Institute of Technology i Pasadena, USA.

Richard Schrock är 60 år och verksam vid Massachusetts Institute of Technology i Cambridge, USA.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".