Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

17 000 soldatnamn lämnas till domstol

Publicerat onsdag 5 oktober 2005 kl 12.47

Regeringen i den serbiska delen av Bosnien har tagit fram en lista med över 17 000 namn på soldater som deltog i massakern i Srebrenica 1995, då flera tusen muslimska män dödades. Överlämnandet av listan ses som ett viktigt steg framåt i processen.

Massakern är det värsta massmordet i Europa sedan andra världskriget.

Regeringen i den Bosnien-serbiska republiken, Republika Serbska, har på det internationella samfundets begäran lämnat över listan med de över 17 000 namnen.

8 000 dödades
Regeringen räknar med att ytterligare två tusen personer var med i erövringen av Srebrenica, den av FN skyddade muslimska enklaven. Ungefär 8 000 muslimska män och pojkar dödades vid massakern.

Sedan några år tillbaka har en särskild grupp under regeringen arbetat med att sammanställa rapporten. Namnen har den samlat genom att ta del av dokument från det Bosnien-serbiska försvarsdepartementet, polisen och armén.

Dessutom har FN:s krigsförbrytartribunal i Haag varit till hjälp.

Rapporten anger inte graden av ansvar för dödandet bland soldaterna, utan bara namnen.

Lämnats till fredsövervakare
Listan har överlämnats till omvärldens högste representant i Bosnien, fredsövervakaren Paddy Ashdown. Från fredsövervakarens kontor kommer ett uttalande, som säger att regeringen äntligen tagit sina skyldigheter på allvar.

Processen efter massakern i Srebrenica går i flera steg. Det är antingen domstolen i Haag eller den Bosniska krigsförbrytardomstolen som prövar fallet.

Nyckelpersoner jagas
Ytterst ansvarig för massakern anklagas Jugoslaviens före detta president Slobodan Milosevic för att vara. Den rättegången pågår i Haag liksom andra processer.

Det är framförallt nyckelpersonerna som åklagarna vill åt. Förhoppningen är att också ställa Bosnien-serbernas ledare under kriget Radovan Karadzic och hans militäre ledare Ratko Mladic inför rätta.

Det är långt ifrån sannolikt att alla de 17 000 namngivna soldaterna kommer att bli straffade.

Sedan tidigare finns en lista på cirka 900 personer, som är misstänkta för delaktighet i massakern och som fortfarande har offentliga tjänster.

Politisk ovilja
Regeringen i Republika serbska har avskedat vissa personer och pressen är stor på att den ska göra ännu mer.

Viljan att ta itu med krigsförbrytelserna under 90-talet i det före detta Jugoslavien ser olika ut på olika håll.

Ofta är det en politisk elit som motvilligt inser att den måste visa omvärlden mer krafttag, medan många i befolkningen helst inte vill rota i det som skett, särskilt inte när det är det egna folket som anklagas för fruktansvärda brott.

Men samtidigt känner politikerna pressen från omvärlden, inte minst när de samtidigt sitter i väntrummet för att få börja förhandla om att gå med i EU.

Beatrice Janzon
beatrice.janzon@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".