Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vinkyl bokförd som "rättegångskostnad"

Publicerat onsdag 5 oktober 2005 kl 16.43

Den vinkyl som den mutmisstänkte advokaten Per Liljekvist tagit emot betalades av företaget Vin-Trägårdh. Per Liljekvist har hävdat att han fått vinkylen som privatperson, men inköpet betalades av företaget och bokfördes dessutom på kontot för advokat- och rättegångskostnader.

– Det som kännetecknar mut- eller bestickningsbrott är att det finns ett hemligt avtal mellan två parter som det inte är meningen att man ska kunna hitta. Däremot kan man konstatera av bolagets bokföring att detta har tagits upp som en kostnad, säger överåklagare Björn Blomkvist.

Tog emot vinkyl värd 23 000
Per Liljekvist försvarar den före detta vd:n för leverantören Vin-Trägårdh som spelar en stor roll i den muthärva som omfattar ett stort antal butikschefer på Systembolaget och flera leverantörer.

Åklagare Björn Blomkvist hävdar att Per Liljekvist gjort sig skyldig till mutbrott eftersom han tagit emot en vinkyl, värd omkring 23 000 kronor av den före detta vd:ns son som är vice vd för Vin-Trägårdh.

Per Liljekvist har hävdat att han är god vän med klientens son och att han därför tagit emot gåvan som privatperson.

Men förundersökningen visar att det var företaget Vin-Trägårdh som betalade fakturan för vinkylaren. Kostnaden bokfördes sedan på kontot för advokat- och rättegångskostnader.

– Betalar företaget en vinkyl, som lämnas över till den offentliga försvararen och att det här ombesörjs av vice verkställande direktören, tillika verkställande direktörens son, så blir kopplingen ur mitt perspektiv ganska stark.

”Han uppfattade den som begagnad”
Men Per Liljekvist har inte känt till att det var företaget Vin-Trägårdh som betalade vinkylaren. Det säger hans offentliga försvarare Bengt Söderström

– Hans uppfattning har hela tiden varit att han fått denna vinykl, som han uppfattade som begagnad, från en mycket god vän, som umgås privat med familjerna och som är son till den person som Per är offentlig försvarare för.

Man får inte intrycket att det är en privat gåva när företaget står som betalare.

– Det är ingenting som Per Liljekvist har känt till. Hur den har betalts och bokförts vet han ingenting om, säger advokat Bengt Söderström.

Johan Bratt
johan.bratt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".